Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3540 resultaten


ID: 42812 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Sint-Annastraat 17 (Tielt-Winge)
Pastorie uit de eerste helft van de 18de eeuw met 19de-eeuws neoclassicistisch poortgebouw en omwalde pastorietuin, van circa 50 are, met interessante beplantingselementen (twee haagbeukpriëlen, 'gotisch poortje' gevormd door haagbeuken).


ID: 86966 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Aarsele

Aarselestraat 4 (Tielt)
Gemeentehuis van Aarsele, voorheen "Villa Zonnestraal", gelegen aan de westzijde van de straat. Vrijstaand volume van twee bouwlagen in gele baksteen onder overkragend schilddak. Ontworpen als eclectische villa, gekenmerkt door veelvuldig gebruik van giet- en smeedijzer.


ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Brabandere met tuin

Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.


ID: 86562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis in Beaux-Artsstijl met tuin

Deinsesteenweg 23 (Tielt)
Landhuis in Beaux-Artsstijl met neoclassicistische inslag in grote omgevende tuin, gebouwd in 1928 voor Raphaël Van Overbergh, landbouwingenieur en boomkweker uit Elsene, naar ontwerp van architect Oscar Francotte (Brussel). Domein toegankelijk via ijzeren hek en gekasseid toegangspad. Landhuis met aan weerszijden terras met ijzeren leuning. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 86569 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Deken Darraslaan 11-13 (Tielt)
Vrijstaande tweewoonst in regionalistische stijl, gebouwd in 1934. Het ontwerp is van ingenieur Broeder Louis Van Mechelen (Gent), uitgevoerd door aannemer Aloïs Van Ryckegem. Tweegezinswoning in spiegelbeeldschema van twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met omlopende overkragende kroonlijst. Centrale houten dakkapel onder dito bedaking. Vrij massieve baksteenbouw op natuurstenen plint. Levendige volumewerking door uitgebouwde inkompartijen overluifeld door schilddak. In de tuin staan aantal parkbomen.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86613 | Bouwkundig element

Villa

Felix D'Hoopstraat 125 (Tielt)
Vrijstaande villa in grote omgevende tuin, afgescheiden van de straat door haag. Gebouwd in 1963 naar ontwerp van architect Etienne Vander Plaetsen (Tielt). Bakstenen volume, getypeerd door afhellende leien bedaking, doorgetrokken over vooruitgeschoven autobergplaats aan de straatzijde. Aan oostzijde, witgeschilderde bakstenen tuinmuur in het verlengde van de woning.


ID: 86616 | Bouwkundig element

Herberg De Strooman

Felix D'Hoopstraat 167 (Tielt)
Voormalige herberg "De Strooman", gebouwd volgens kadaster in 1893 in opdracht van strodekker Pieter De Neve uit Tielt. In 1932 uitgebreid met kruidenierswinkel op de hoek met de Kleine Weg. Eenlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Aan westzijde, eenvoudig gecementeerd bijgebouw van twee bouwlagen onder plat dak waarin voorheen kruidenierswinkel. Langsheen de Kleine Weg, eenlagig witgekalkt bijgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 86617 | Bouwkundig element

Villa Engelsch Hof

Felix D'Hoopstraat 168 (Tielt)
Dieper gelegen villa, voorheen gekend als het "Engelsch Hof", in oorsprong een 17de-eeuws buitengoed, in de 19de eeuw omgebouwd tot kasteelhoeve en in de jaren 1940 in historiserende stijl verbouwd naar verluidt naar ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge. Omlopend terrast, toegankelijk via centrale steektrap. Villa in gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder schilddak. Op zuidwestelijk hoek, oudere kern van geïntegreerd torenvormig woonhuis van oorspronkelijk drie traveeën, heden een brede travee en drie bouwlagen onder tentdak (zwarte pannen); hoge hoeksteunberen. Aan oostzijde, aanbouw van twee bouwlagen in historiserende stijl.