Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 80630 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sonnisstraat 138 (Houthalen-Helchteren)
Aan straatzijde van een meidoornhaag voorziene, door een linde en een wilde kastanjelaar beschaduwde, leegstaande, langgestrekte hoeve, van 1824.


ID: 80628 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sonnisstraat 90 (Houthalen-Helchteren)
Langgestrekte hoeve, in zijn huidig voorkomen uit het einde van de 19de - 20ste eeuw; in kern mogelijk teruggaand tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 79517 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Klerken

Kerkhofstraat (Houthulst)
Begraafplaats van Klerken, in de jaren 1960, na de opruiming van het kerkhof rond de kerk ingericht op de zogenaamde "Klerkenkouter" (stukken land gelegen op het hoogste gedeelte van Klerken, nabij de kerk). Bijgevolg heeft men vanaf de begraafplaats een mooi uitzicht op de akkers van Klerken en op Woumen (Diksmuide).


ID: 79583 | Bouwkundig element

Restanten van de Epernon-bunker met gedenkplaat voor Jean Taymans

Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.


ID: 79399 | Bouwkundig element

Gedenkteken regimenten Slag bij Houthulst

Markt (Houthulst)
Gedenkteken voor de regimenten die betrokken waren bij de slag bij Houthulst op 28 september 1918 (Eerste Wereldoorlog).


ID: 79400 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor 1ste, 7de en 13de artillerieregimenten

Markt (Houthulst)
Gedenkteken voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment en hun de deelname aan de verovering van het "Bos van Houthulst" op 28 september 1918.


ID: 79488 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskerk met kerkhof

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Parochiekerk heropgebouwd in de jaren 1920 in een neogotische stijl als interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Ontwerp van architect René Cauwe en uitvoering door de West-Vlaamse heropbouwmaatschappij. Bewaard omhaagd kerkhof met arduinen grafzerken, één ijzeren kruis en een heldenhuldezerk voor E.H. Camiel Duron.


ID: 79445 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.


ID: 79614 | Bouwkundig element

Langgestrekte wederopbouwhoeve

Pottestraat 8 (Houthulst)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van het langgestrekte type uit de jaren 1920 met voortuintje. Rode baksteenbouw met getoogde muuropeningen en gebruik van gele baksteen voor de strekken. Vernieuwd houtwerk. Voorliggend tuintje met meidoornhaag.


ID: 79465 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel uit de 19de eeuw met twee lindes

Terreststraat, Vlastraat (Houthulst)
Bewaarde 19de-eeuwse kapel, beschaduwd door twee lindebomen.