20955 resultaten
ID: 73794 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 49 (Brakel)
De voormalige directeurswoning rechts van het klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria, werd gebouwd in 1864-1866 en is opgevat als een weinig achterin gelegen vrijstaand alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand met omringende tuin omsloten door een bakstenen tuinmuur. De centrale toegang met ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers en het gekasseide toegangspad liggen in de as van de woning.
ID: 73812 | Bouwkundig element
Kiekenstraat 3 (Brakel)
Hoevetje met losse bestanddelen, bereikbaar via smal pad. Huidig uitzicht het het eerste kwart van de 20ste eeuw, teruggaand op ouder gebouw. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën + rechts aangebouwde schuur onder zadeldak. Ten westen, bakhuis; ten oosten, lager aangebouwde stal. Klein diephuisje, voorheen pachtershuis, recent samengevoegd bij nummer 3.
ID: 73943 | Bouwkundig element
Klaaie 19 (Brakel)
Voornaamste bestanddelen ingeplant met nok loodrecht op de straat, aan weerszij van verharde oprit. Hoevegebouwen met aanpassingen en toevoegingen uit eind 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, doch wellicht in kern ouder. Bakstenen boerenwoning onder zadeldak, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw.
ID: 73940 | Bouwkundig element
Klaaie 4 (Brakel)
Vroegere afhankelijkheid van de heerlijkheid van Steenkerke, zou eind 18de eeuw aan de kartuizerpriorij van Sint-Martens-Lierde gekomen zijn. Zijdelings aan de straat palend boerenhuis, uit de tweede helft van de 18de eeuw; ten zuiden loodrecht aansluitend, ingekort vroeger bijgebouw, in het derde kwart van de 20ste eeuw geïncorporeerd bij woning.
ID: 73817 | Bouwkundig element
Kleibergstraat 41 (Brakel)
Achterin gelegen hoeve met U-vormige aanleg, bereikbaar via oplopend pad. Open erfzijde beschaduwd door grote olm. Complex minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Betonnen wegkruis onder een leilinde en omringd door een laag hek, verscholen tussen aanplantingen van oplopende wegberm.
ID: 73818 | Bouwkundig element
Kleibergstraat 55 (Brakel)
Kleine hoeve met losse bestanddelen. Huidig woonhuis aan de straat, naar verluidt in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van afgebrand naar het zuiden georiënteerd boerenhuis aan grote linde.
ID: 73819 | Bouwkundig element
Kleibergstraat 62 (Brakel)
Gewitte bakstenen boerenwoning van oorspronkelijk twee, later vier traveeën onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw; aanpalende stal waarschijnlijk omgevormd tot uitbreiding van woning. Moestuin en in straatbocht gewit bakstenen bakhuis.
ID: 73814 | Bouwkundig element
Kleibergstraat 8 (Brakel)
Gesloten hoeve, voormalige korenwatermolen in combinatie met boerenbedrijf. Voornaamste gebouwen van baksteen onder zadeldaken met U-vormige aanleg rondom gekasseid erf met mestvaalt; aan straatzijde afgesloten door lage stallen en toegangspoort met gewitte erfgevels. In het verlengde van het boerenhuis, aangebouwde molen. Verder nog dwarsschuur met wagenhuis en verbouwde stallen.
ID: 73820 | Bouwkundig element
Kleistraat 14 (Brakel)
In straatbocht gelegen hoeve, bereikbaar via trapje. Site volgens kadasterarchief reeds bebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, totaal gewijzigd in het tweede kwart van de 20ste eeuw; open erf omringd door jongere bedrijfsgebouwen. Bakstenen boerenburgerhuis, volledig gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van oud boerenhuis.
ID: 86022 | Bouwkundig element
Kleistraat 2 (Brakel)
Semigesloten hoeve met in U-vorm aaneensluitende gebouwen, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, later sterk verbouwd. Jongere bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadel- en wolfsdaken rondom gebetonneerde binnenkoer. Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel uit eind de 19de eeuw, aangebouwd tegen de straatgevel van de dwarsschuur.