Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 308111 | Landschappelijk element

Voetweg met knothaagbeuken

Breucq (Ronse)
Tussen de vallei van de Trosbeek en het gehucht Breucq is een voetweg gelegen, met daarlangs enkele oude, geknotte haagbeuken.


ID: 104902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.


ID: 131396 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in het Bruulpark

Bruul (Ronse)
In het Bruulpark, een groene oase in het historisch centrum van de stad, vlakbij de Hoge Mote, het Museum voor Textiel (MUST), de parochiekerk Sint-Hermes en de Sint-Hermescrypte, staat een monumentale opgaande bruine beuk.


ID: 133296 | Landschappelijk element

Knotbeuk bij voormalige kapel- en molensite

David Teniersstraat 26 (Ronse)
Langs de David Tenniersstraat, waar vroeger een kapelletje en een windmolen stond, staat een zeer oude beuk. Op oude postkaarten van de inmiddels verdwenen molen is deze beplanting reeds te zien. De Massez-molen was vanaf 1819 voorzien van een speciaal molenrad. Boven op de stenen molenromp werd toen een metalen windroos of –rad gebouwd. Omdat de windvang van deze molen zich hoger bevond dan normaal heeft zich een boom kunnen ontwikkelen dicht bij de romp. Omwille van een optimale windvang werden bomen bij windmolens steeds geweerd. Om de groei in de hoogte te beperken werd de boom geknot op ongeveer 4 meter. Het is echter niet duidelijk of de beuk bij de kapel of op de perceelsrand van het perceel van de molen werd geplant. Op de postkaarten zien we dat er meerdere bomen hebben gestaan, wat doet vermoeden dat het een perceelsrandbeplanting is geweest.


ID: 130719 | Landschappelijk element

Natuurlijk gevormde hazelaar

Jagersstraat (Ronse)
Een sterk uit de kluiten gewassen gewone hazelaar met een stoofomtrek van 460 cm staat dicht bij de oude spoorweg en dit bij het uitlopen van de Jagerstraat.


ID: 303076 | Landschappelijk element

Opgaande Hollandse linde als hoekboom

Linde, Ninovestraat 235 (Ronse)
Langs de Linde, in de achtertuin van een huis, staat in de bocht van de straat en bij de hoek van een kadastraal perceel een opgaande lindeboom.


ID: 307967 | Landschappelijk element

Rij knothaagbeuken

Maneschijn (Ronse)
Ter hoogte van ‘Maneschijn’, in het westelijke deel van het Muziekbos, bevindt zich een oude bomenrij langs een wandelpad en deels in een bosbestand. De geknotte haagbeuken zijn aangeplant op een perceelsgrens en zijn een relict van een oude bosrand.


ID: 131192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij veldkruis Gekruiste God

Ninovestraat, Oscar Delghuststraat (Ronse)
Langs de noordzijde van de Ninovestraat, ter hoogte van de Oscar Delghuststraat, op de grens van woonzone en industriegebied ten noordoosten van de stadskern van Ronse, staat een gekandelaarde Hollandse linde (Tilia x europae). Naast de linde staat een houten calvarie met een kruis in terracotta. Dit veldkruis wordt in de volksmond “Gekruiste God” genoemd.


ID: 131627 | Landschappelijk element

Laag vertakte opgaande veldesdoorn

Riekestraat (Ronse)
Op een talud dicht bij de weg staat een laag vertakte veldesdoorn, ook wel eens Spaanse aak genoemd. Deze soort komt in de Vlaamse Ardennen niet zo veel voor en is gezien zijn stamomtrek van 210 cm een van de oudste in deze regio. Als autochtone boomsoort is hij belangrijk als genenreservoir en bovendien heeft hij een mooie representatieve groeivorm.


ID: 304148 | Landschappelijk element

Tien mammoetbomen in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Tien mammoetbomen als relict uit een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin die werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De mammoetbomen staan verspreid over de tuin, ze staan soms solitair, per twee of in grotere groepen bij elkaar. De bomengroep bestaande uit vijf mammoetbomen, aangeplant hoog op de helling en in de rand van het bos, is zéér beeldbepalend en bestaat uit bomen met stamomtrekken tot meer dan zes meter.