Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 40320 | Bouwkundig element

Landhuis Hof ter Logien

Poverstraat 11 (Merchtem)
Het landhuis Hof ter Logien klimt op tot circa 1630, maar onderging verscheidene aanpassingen, voornamelijk in 1706 en tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Het landhuis vormt een karakteristiek ensemble met een vrijstaande, poorttoren (vroege 18de eeuw?) en het omliggende, uitgestrekte park in landschappelijke stijl. Aan de straatzijde bevinden zich nog 19de-eeuwse bijgebouwen naar ontwerp van architect Schadde.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


ID: 40238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Motte De Borght of De Burcht met cottagevilla

Reedijk 10 (Merchtem)
Villa, kadastraal geregistreerd in 1884, bereikbaar door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers gevolgd door een beboomde dreef, gelegen op een historische, omgrachte motte met een bescheiden landschappelijke beplanting.


ID: 304007 | Bouwkundig element

Brouwerswoning As-Ale

Stoofstraat 19 (Merchtem)
Burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1917 in opdracht van Victorine De Moor, weduwe van brouwer Frans Van Hamme. De woning paalde aan de bedrijfsgebouwen van de voormalige brouwerij As-Ale, die tijdens de jaren 1980 werden gesloopt.


ID: 76629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Appelkot

Terspelt 25 (Merchtem)
Ten zuidoosten van de dorpskern van Merchtem bevindt zich het historische domein Hof ter Spelt, ook zogenaamd Appelkot, met de behouden structuur van een middeleeuwse, omgrachte kasteelmotte. Het landhuis en het koetshuis, evenals de landschappelijke tuinaanleg dateren van rond 1860.


ID: 36591 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 48 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. IJzeren toegangshek tussen gewitte, vierkante bakstenen pijlers. Lage boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën, onder zadeldak, uit eind 18de eeuw. Ten oosten: een gewit bakstenen bedrijfsgebouw. Ten zuiden: bakhuis van het samengestelde type.


ID: 36427 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster

Diepestraat 13 (Merelbeke)
Stichting in 1667 van een klooster voor twaalf tot vijftien Lieve-Vrouwebroeders of geschoeide karmelieten door Bertolf de Paix en zijn zus Josine, ter bevordering van de Sint-Annadevotie te Bottelare. Een rechte toegangsdreef met dubbele bomenrij leidt naar het achterin gelegen classicistisch getint vroeger kloosterpand met U-vormige aanleg uit het derde kwart van de 18de eeuw en achterliggend park in landschapsstijl. Voorkant van de vrijwel vierkante binnenplaats afgesloten door een poortgevel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 36429 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 36 (Merelbeke)
Kleine hoeve uit de 19de eeuw bestaande uit een achterin gelegen boerenwoning en een half omsloten voorerf met ijzeren toegangshek.


ID: 36471 | Bouwkundig element

Goed ten Ulenbrouck

Driesstraat 1 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Voorerf gedeeltelijk afgesloten door een omheiningsmuur en een ijzeren hek met toegangshek tussen zware, vierkante bakstenen pijlers. Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Gewitte bakstenen dwarsschuur tegenover de woning.


ID: 36431 | Bouwkundig element

Kloosterhoeve van het karmelietenklooster van Bottelare

Edelarendries 1, 5 (Merelbeke)
Kloosterhoeve van het vroegere karmelietenklooster van Bottelare. Oorspronkelijk vrij grote hoeve van het gesloten type, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Nummer 1. Boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën. Linker hoek van erfgevel met de doorrit van de poort met afronding en diverse vroegere bedrijfsgebouwen waaronder dwarsschuur en wagenhuis. Nummer 5. Zuidwestelijke vleugel van het complex bestaand uit een ingekorte woning met aansluitende stallen en dwarsschuur.