Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 36849 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Turkenhoek 22, 22A (Oosterzele)
Vrij grote hoeve, gedeeltelijk omringd door brede walgrachten ten noorden en ten westen. Nogal opvallend landelijk complex door het groot volume van de gebouwen en de vrij geïsoleerde inplanting ervan in het landschap. In het vierde kwart van de 19de eeuw grotendeels verbouwde en vergrote hoeve met rechthoekige binnenerf. Bedrijfsgebouwen met verankerde gewitte bakstenen gevels onder zadeldaken. Bakhuis van het samengestelde type ten noorden nabij de walgracht.


ID: 36788 | Bouwkundig element

Stenen romp van Molen De Coene

Uilhoek 5 (Oosterzele)
Conische kuip van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, opgericht in 1878 door molenaar August De Coene-De Sutter of 1876 volgens kadastergegevens.


ID: 88344 | Bouwkundig element

Villa

Akkerstraat 9 (Oostkamp)
Vrijstaande woning gelegen op de oostelijke hoek met de Zuidstraat, gebouwd in 1945. Dwars op de rijweg georiënteerd breedhuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak. Typische baksteenbouw bestaande uit een combinatie van gele baksteen voor het gevelparement en oranje baksteen voor de verspringende plint.


ID: 87840 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Elst

Boudewijnlaan 27 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen. Eerste vermelding van de site in de 13de eeuw. Boerenhuis uit de 17de eeuw, schuur en stallen uit de 18de eeuw en wagenkot uit de de 19de eeuw. Eertijds naar verluidt de grootste, omwalde hoeve van de heerlijkheid Oostkamp.


ID: 87848 | Bouwkundig element

Romp van Braetsmolen

Brugsestraat 9 (Oostkamp)
De romp van de vroegere stellingmolen Braetsmolen is achterin gelegen tussen de Brugsestraat en de Rustoordstraat. Het bouwjaar 1842 van de koren- en oliemolen is afleesbaar in een jaarsteen boven de poort.De hoge stellingmolen was vroeger erg beeldbepalend in het dorpsbeeld. De samenhang met het eclectisch burgerhuis dat molenaar Braet in 1897 aan de Brugsestraat liet bouwen, is nog herkenbaar.


ID: 88160 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1932

Claeysstraat 4 (Oostkamp)
Woonhuis van 1932 op een onregelmatige U-vormige plattegrond. Het huisje vervangt een kleine werkmanswoonst. Rode baksteenbouw op een bepleisterde en geschilderde plint en afgedekt door zadeldaken met mechanische pannen. De twee vooruitspringende gevels zijn puntgevels onder licht overkragende dakranden.


ID: 88288 | Bouwkundig element

Zephyrusmolen

De Leiteweg 26A-B (Oostkamp)
De Zephyrusmolen is een stenen stellingmolen gebouwd tussen 1975 en 1990 door Willem Verhaeghe. De korenmolen is opgetrokken uit een staalgeraamte binnenin bekleed met metselwerk. De benaming is afgeleid van de gelijknamige westenwind.


ID: 87915 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapellestraat 4 (Oostkamp)
Eclectisch burgerhuis en voormalige drukkerij-uitgeverij, gebouwd in 1898. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, gebouwd van oranje baksteen in combinatie met arduin voor de verhoogde begane grond en afgedekt door zwarte pannen.


ID: 88356 | Bouwkundig element

Interbellumvilla met werkplaats

Kortrijksestraat 364 (Oostkamp)
Vrijstaande interbellumvilla met aanpalende werkplaats volgens het kadaster daterend van 1947 en gebouwd in opdracht van wagenmaker Alfons Bogaert naar ontwerp van de Brugse architect Jos. Vander Schaeghe. Woning met ten zuiden aanleunende werkplaats, in beperkte mate voorzien van enkele, licht modernistische invloeden.


ID: 88361 | Bouwkundig element

Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel

Kortrijksestraat 407 (Oostkamp)
Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel, teruggaand tot een site met een 18de-eeuwse molen en rossekot, omgevormd op het einde van de 19de eeuw tot een stoomkorenmaalderij met achtergelegen windkorenmolen en vergroot in het begin van de 20ste eeuw met een oliefabriek. Industrieel complex, opklimmend tot circa 1900 en heden bestaande uit drie volumes: gebouwen van de voormalige stoommaalderij en olieslagerij aan de straatkant en een achterliggend magazijn.