Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 211770 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 211979 | Bouwkundig element

Kapel en Sint-Jozefsschool

Meulebekestraat 109 (Pittem)
In 1869 opgericht door de zusters van Maria van Pittem, herbouwd tot de huidige toestand in 1947.


ID: 212350 | Bouwkundig element

School en klooster

Molenakker 97, Paardestraat 21 (Pittem)
School en voormalig klooster, in 1936-1937 door de zusters van Maria van Pittem gebouwd op plaats van oudere bebouwing. Twee in een brede hoek aan elkaar gebouwde vleugels, beide op T-vormige plattegrond.


ID: 135152 | Landschappelijk geheel

Bossen tussen Sint-Jan-ter-Biezen en Sint-Sixtusabdij

Krombeke, Poperinge, Proven, Watou (Poperinge), Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied is gelegen op een interfluviale kam die door talrijke dalhoofden wordt aangesneden. Tijdens de vroege middeleeuwen was de gehele kam bebost. Momenteel resten er kleinere loofboscomplexen die niet meer op elkaar aansluiten. Ze worden omringd door een mozaïek van wei- en akkerlanden. De aanwezige hoeves zijn sterk verspreid en en bestaan veelal uit enkele losstaande bakstenen gebouwen met resten van een middeleeuwse walgracht. In het gebied liggen de kasteeldomeinen De Lovie en Couthof met elk hun omringend park. In het gebied zijn nog verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog waaronder een legerbarak en een begraafplaats. De Sint-Sixtusabdij in het uiterste noordoosten van dit gebied is een trappistenabdij gesticht in 1831 waar nog steeds trappist gebrouwen wordt.


ID: 31302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Victor met kerkhof

Alexisplein (Poperinge)
Gotische hallenkerk ter vervanging van het romaans bedehuis, omgeven door een omhaagd kerkhof met militaire ereperken. De kerk brandde volledig af in 1802, enkel de torenvoet bleef overeind. In 1806 werd de kerk gedeeltelijk herbouwd in de vorige staat; later in de tweede helft van de 19de eeuw volgden verstevigings- en aanbouwwerken. Gele baksteenbouw met hergebruikte ijzerzandsteen van de romaanse kerk.


ID: 31303 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouw

Alexisplein 15 (Poperinge)
Ten noordoosten van de kerk gelegen klooster en schoolgebouw met een achterliggende moestuin en boomgaard. Klooster uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en schoolgebouw met kapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 31446 | Bouwkundig element

Kapel

Blauwhuisstraat (Poperinge)
Kapel, met een omhaagd voortuintje. Georiënteerd zaalkerkje, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met neoromaanse inslag.


ID: 30932 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Boeschepestraat 10 (Poperinge)
Voormalig burgerhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?), heden behorend tot het klooster der zusters benedictinessen. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 30933 | Bouwkundig element

Instituut Heilig Hart en klooster van de benedictinessen

Boeschepestraat 14-16 (Poperinge)
Gebouwencomplex van baksteen gelegen tussen de oostzijde van de Boeschepestraat en de overwelfde Vleterbeek. In 1641 werd dit klooster met school gesticht door benedictinessen afkomstig van Fauquembergues. Na een brand in 1751 werd het kloostercomplex in 1797 verkocht. In 1803 kocht men de voormalige kloostergebouwen en de tuin terug aan. Verdere uitbreidingen en aanpassingswerken in de loop van de 19de en 20ste eeuw.