3227 resultaten
ID: 209868 | Bouwkundig element
Dorp 10 (Zedelgem)
Voormalige herberg, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De bebouwing gaat terug tot vóór 1600. De oudste vermelding van de herberg gaat terug tot 1633, in 1676 komt voor het eerst de herbergnaam "De Roode Leeuw" voor. Vanaf 1810 is er een houtzagerij gevestigd. Nogmaals herberg genoemd "A l'Université" tussen 1861 en 1911, maar daarna alweer schrijnwerkerij. Na de jaren 1970 worden de gebouwen tijdelijk in gebruik genomen door het West-Vlaams Technisch Centrum, schrijnwerkerij van tekentafels en schoolmeubelen. Later handelszaak (lingeriewinkel). Geelbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen) en boven een bepleisterde plint met imitatievoegen. Kroonlijst op klossen. Woonhuis aan de Rijselsestraat uit de jaren 1940-1950 met historiserende deuromlijsting en pseudovakwerk in de geveltop. Boven de ingang een beeldnis met beeld van de Heilige Jozef, patroon van de schrijnwerkers.
ID: 209869 | Bouwkundig element
Dorp 11, 11A (Zedelgem)
Café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg en smidse gaan terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De bebouwing is afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermoedelijk wordt omstreeks 1851 de lage woning met een verdieping opgetrokken. De bebouwing wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld quasi in U-vorm en palend aan de straat. In 1976 wordt de smidse overgebracht naar een nieuwe werkplaats. De herbergfunctie blijft tot op heden behouden. Dubbelhuis (nummer 11, café) van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), beraapte gevel boven een grijze bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting op de begane grond en geprofileerd op de verdieping. De voormalige smidse (nummer 11A, winkel): halfvrijstaande, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Achteraan enkele lage bijgebouwen.
ID: 209866 | Bouwkundig element
Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.
ID: 209867 | Bouwkundig element
Dorp 8 (Zedelgem)
Opgetrokken tussen 1866 en 1875 als herberg "Het Gemeentehuis" door Albert Lippens, herbergier van "De Zwaan". De nieuwe herberg heeft op de begane grond een overbouwde inrijpoort en een gelagzaal, op de verdieping een ruime kamer dienst doend als gemeentebureel en raadszaal. Halfvrijstaande en verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Brede witbeschilderde gevel van zeven traveeën, onder andere met poort boven een grijze, bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters op de begane grond en T-ramen op de verdieping. Linkerzijgevel met cementbepleistering.
ID: 209545 | Bouwkundig element
Eernegemsestraat 1 (Zedelgem)
Samenstel van verschillende gebouwen schuin tegenover de ingang van de kerk. Bestaande uit een lager hoekpand met café en rechts ervan een hoger volume gelegen op een terugwijkende rooilijn met taverne en clublokaal. Er is reeds in 1661 sprake van een huis met herberg op deze plek. In 1830 school in deze woning, die ook als bakkerij dienst doet.. Vanaf circa 1850 wordt een gemeenteschool opgericht en dient het pand niet langer om les te geven. Verscheidene veranderingen en uitbreidingen in 1879-1905. Vermoedelijk vanaf ca. 1905 functie als gemeentehuis. Kort na 1965 verhuist het gemeentehuis naar een nieuw gebouw Geheel van gebouwen, fasegewijs tot stand gekomen. Hoekhuis van zes/een/vier traveeën in bruine, verankerde baksteen onder zadel- en schilddak (Vlaamse pannen), met uitzicht van circa 1879. Ingang via de hoektravee, in de zijgevel een bewaarde winkelpui. Rechtervleugel van circa 1898 en 1905 in bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 209322 | Bouwkundig element
Groenestraat 26 (Zedelgem)
Hoekhuis met de Berkenhagestraat, van circa 1900. Tegenwoordig in gebruik als restaurant maar oorspronkelijk wellicht met herbergfunctie zie afgeschuinde hoektravee. Gele baksteenbouw boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak met dakschild (Vlaamse pannen).
ID: 209881 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 17-21 (Zedelgem)
Beeldbepalend samenstel van drie woningen daterend van circa 1900, nu één geheel vormend als restaurant "De Lekpot" en woning. Opgetrokken als kuiperij en herberg, naar verluidt met bolbaan. Hoger opgaand middendeel (nummer 19), onder zadeldak (mechanische pannen) geflankeerd door twee lagere gebouwen (nummer 17 en nummer 21) onder mansardedaken (mechanische pannen) met dakvensters en dakkapellen. Nummer 17 met dwarsvleugel achteraan. Historiserende inslag bij de dakvensters met trapgevels, geblokte ontlastingsbogen en uitkragende rondboogfries op consoles. Gebouwen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint. Verschillend uitgewerkte muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Beluikte vensters met grote roedeverdeling bij nummer 17.
ID: 209658 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ichtegemsestraat 8 (Zedelgem)
Historische hoeve en herberg op de hoek met Zeeweg Noord met boomgaard en schermlinde ten noordoosten.
ID: 209341 | Bouwkundig element
Kezelbergstraat 20 (Zedelgem)
Lage, gerenoveerde woning op de hoek met de Hollebekestraat, daterend van "1902" zie jaarsteen op de afgeschuinde hoektravee. Laatstgenoemde wijst eventueel op een vroegere, eventuele herbergfunctie. Op de militaire kaart opgesteld door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog is het hoekhuis te zien met ten westen ervan een losstaand bijgebouw. Beide volumes zijn later (laatste kwart van de 20ste eeuw?) door middel van een tussenbouw samengebracht, wellicht met toevoeging van de dakkapellen zie die van de hoektravee en aanpassen aan woonfunctie. Bruine en gele, verankerde baksteenbouw onder schild- en zadeldak (Vlaamse pannen), deuromlijsting met omlijsting in gele baksteen.
ID: 210089 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat 165 (Zedelgem)
Vrijstaand café in de buurt van de spoorweg, volgens kadastergegevens circa 1911 opgetrokken door brouwer Henri Depuydt uit Aartrijke. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) boven een grijze, bepleisterde plint.