Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3553 resultaten


ID: 134218 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Gillisparochie met tuin

Sint-Gillisplein 37 (Tienen)
Pastorie uit de 18de eeuw, twee verdiepingen hoog dubbelhuis met muurankers met vermelding 1729, met ommuurde tuin van 16 are, momenteel een gazon omringd door bomen.


ID: 134217 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein ten Langveld

Sint-Truidensesteenweg 366 (Tienen)
Wederopgebouwde villa uit 1924-1925 en ontworpen door architect Geens in cottagestijl. Omgeven door landschappelijk park (84,5 are); aanpalende boomgaard (bijna 2,5 hectare) omringd door een landschappelijke bomengordel.In 1885 gebouwde eclectische villa, afgebrand in 1914 en in cottagestijl heropgebouwd in 1924-1925, omgeven door landschappelijk park (84,5 are); aanpalende boomgaard (bijna 2,5 hectare) omringd door een landschappelijke bomengordel.


ID: 134216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hakendover

Sint-Truidensesteenweg 492 (Tienen)
Albert Storms liet het kasteel, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1920-1922 heropbouwen in zijn huidige vorm, grotendeels op de oude funderingen. Omgeven door 'Engelse tuin', aangelegd vóór 1816, in 1848 heraangelegd met vijver en uitgebreid tot 6 hectare 40 are. Bij de verkoop in 1979 werd het landschappelijk park voor een groot gedeelte opgeofferd.


ID: 134220 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van de hoeve Tassin

Tassinstraat 93 (Tienen)
Gesloten hoeve heropgebouwd in 1875 ter vervanging van ouder hoevecomplex uit het midden van de 18de eeuw; boerderij, later ook brouwerij met resten van een informeel, gedeeltelijk ommuurd herenboerenparkje van 42 are; voor de helft bosplantsoen met een heuveltje, sporen van een rondpad en enkele oude bomen.


ID: 134237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Delvaux met park

Vissenakenstraat 222 (Tienen)
Neoclassicistische villa van 1837, gebouwd door de Tiense notaris Théodore Delvaux. In 1910 werd de villa uitgebreid met een loggia en nieuwe hoofdingang. Koetshuis in 1873 gebouwd door notaris Eugène Swinnen, eveneens in 1910 verbouwd. Omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 70 are, in de jaren 1920 uitgebreid met 1 hectare.


ID: 134282 | Landschappelijk element

Kasteelpark Terhove

Bommershoven (Tongeren-Borgloon)
Klein landschappelijk park (1ha 61 ca) uit het begin van de 19de eeuw met grotendeels jongere beplanting uit het midden van de 20ste eeuw. Aangelegd bij een historische hofstede, waarvan de omgrachte site ongewijzigd bleef sedert de Ferrariskaart (1774-1775). Enkele vroeg-19de-eeuwse bomen bleven overeind.


ID: 135345 | Landschappelijk geheel

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Tongeren-Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren-Borgloon)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.


ID: 135255 | Landschappelijk geheel

Jekervallei tussen Tongeren en Mal

Mal, Nerem, Tongeren, Vreren (Tongeren-Borgloon)
Ten zuiden van Blaar, tussen Tongeren en Mal, bevindt zich het Park van de Oostelijke Jeker, gelegen in de vallei van de Jeker met natte, alluviale gronden. Behalve de natuurlijke, veelal gekanaliseerde waterlopen zijn er nog talloze waterlopen die niet behoren tot het natuurlijke stoomstelsel. Deze werden aangelegd om het gebied te ontwateren. Het alluvium wordt gedraineerd door ontelbare ontwateringsgrachten die op hun beurt uitmonden in kleine kanaaltjes zoals de Vloedgracht, de Fluwijnensloot en de Flotsbeek. Het landschap van de Jekervallei wordt gekenmerkt door een afwisseling van hooilanden, drassige terreinen, moerassen en rietkragen, dit alles omzoomd door hoogstamboomgaarden, struwelen van els of wilg en populieren. De historische percelering is er grotendeels herkenbaar. In de vallei zijn verder de Blaarmolen en het kasteel Scherpenberg gelegen.


ID: 31733 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Bommershoven

Alfonsstraat 59 (Tongeren-Borgloon)
Herenhuis met hoeve, gelegen naast de kerk, en gebouwd in 1759-61 door Marcel-Gérard Magnée. Het oorspronkelijke complex bestond uit drie losstaande vleugels.