3540 resultaten
ID: 87029 | Bouwkundig element
Jules Van Ooststraat 43 (Tielt)
Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel. Grijze natuurstenen gedenkplaat voor zouaaf missionaris Jules Van Ooste aan de zijde van de Molenweg.
ID: 87109 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 8 (Tielt)
Vrijstaande pastorie met tuin, gelegen ten noorden van de Sint-Bavokerk. Verbouwing uit 1897-98, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele, van de oudere pastorie van één bouwlaag met 17de-eeuwse kern.
ID: 86711 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.
ID: 86718 | Bouwkundig element
Kerkebosstraat 2 (Tielt)
Dieper gelegen architectenwoning in grote omgevende tuin, gebouwd in 1969 naar ontwerp (1964) van het gekende architectenbureau Konstrukto uit Tielt, als eigen woonhuis voor architect Georges Vandenbussche, samen met Marc Verkest de oprichter van het bureau (1951) dat werkzaam is tot 1996.
ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.
ID: 86757 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Krommewalstraat 22 (Tielt)
Historische stadshoeve met tuin minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf
ID: 86755 | Bouwkundig element
Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.
ID: 86779 | Bouwkundig element
Markt 35 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. Herenhuis van twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak, voorzien van een kroonlijst met opengewerkte attiek met witstenen balusterborstwering. Risalietgevel met parement van kalkzandsteen op hoge natuurstenen sokkel onder doorlopende dorpel.
ID: 86786 | Bouwkundig element
Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.
ID: 87157 | Bouwkundig element
Oosthoekstraat 1 (Tielt)
Burgerwoning met bijgebouw, met voortuintje en ommuurde achtertuin. Woonhuis teruggaand tot vóór 1830, bijgebouw uit de periode 1830-1846. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Landgebouw onder schilddak en aansluitende tuinmuur.