Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 131865 | Landschappelijk element

Opgaande linde en knotes als welkomstbomen

Knap 29 (Voeren)
De welkomstbomen staat aan straatzijde bij de erftoegang. De opgaande zomerlinde staat aan de noordzijde en meet een omtrek van 260 cm. De geknotte gewone es staat ten zuiden er van en meet een omtrek van 197 cm.


ID: 131853 | Landschappelijk element

Opgaande linde in dorpskern

Kwinten (Voeren)
De mooie opgaande linde recht over de kerk van Sint-Martens-Voeren heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Mogelijk is het een herdenkingsboom.


ID: 132208 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden

Magis (Voeren)
De twee opgaande linden staan langs de weg Magis, bij de perceelsgrens van een grasland. Ze maken deel uit van het landschap rond het kasteel Magis, en lijnen een zichtas af.


ID: 131741 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij kruispunt

Neubau (Voeren)
De Kabinetskaart van de Ferraris geeft op deze plaats een wegkruis aan, het 'Winckerberg Krütz'. Ook op later kaartmateriaal zoals de kaart uit 1873 wordt op dit kruispunt van wegen door een wegkruis gemarkteerd. Nu staat het Winkerbergkruis een tiental meter verderop. De zeventien meter hoge opgaande zomerlinde markeert het historische wegenkruispunt. Door zijn positie boven op een heuvel is de boom uitgegroeid tot een beeldbepalend element in de regio.


ID: 132351 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van drie opgaande lindes

Schophem (Voeren)
De lijnaanplantingen van drie opgaande zomerlinden staat langs de weg Schophem, bij een kruispunt met de Kapel van Schophem.


ID: 132302 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Schophemmerhei (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, opgaande bomen van zoete kers, opgaande zomereik, knotbomen van zomereik met een omtrek van meer dan drie meter, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, opgaande Canadapopulier, sleedoorn, bosrank, rode kornoelje, olm, hakhout van zomerlinde, knotbomen van gewone beuk en haagbeuk. Opvallend is het zeer oude hakhout van veldesdoorn, met een omtrek van meer dan vijf meter.


ID: 131738 | Landschappelijk element

Geknotte zomerlinde als welkomstboom

Smidt 1-3 (Voeren)
De zomerlinde is aangeplant bij de erftoegang van een hoeve met losse bestanddelen. Het betreft een gekandelaarde linde die een welkomstboom is. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (theebereiding) en houtproductie (onder andere brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 132235 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde

Viséweg (Voeren)
De gekandelaarde zomerlinde staat centraal op een klein pleintje met steenslagverharding, in de bocht van de Viséweg.


ID: 132300 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde

Vitschen (Voeren)
De opgaande zomerlinde bevindt zich in een beboste strook op de rechter oever van de Noorbeek. De boom staat aan de rand van het bosje en begeleidt een zicht vanuit het Kasteel Altenbroek in westelijke richting. De boom is om deze specifieke reden op deze plaats aangeplant.


ID: 132234 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande zomerlinde

Voerenstraat (Voeren)
De bomenrij van opgaande zomerlinden is aangeplant op de oever van de Berwijn, parallel met de Voerenstraat. De bomenrij heeft zowel een functie van wegbeplanting als het voorkomen van erosie door de aanpalende waterloop. De boomwortels stabiliseren de oever van de Berwijn, de enige grotendeels vrij meanderende rivier in Vlaanderen met zo'n groot debiet.