Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1211 resultaten


ID: 200749 | Bouwkundig element

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


ID: 26626 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Mendonkdorp 40A (Gent)
Stichting zou opklimmen tot eind 7de eeuw. Circa 1870 totale wederopbouw naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Afgebrand in 1944, gevolgd door nieuwe wederopbouw in neoromaanse stijl onder leiding van architect A. Bressers. Eenbeukige bakstenen kerk met zuidertoren, koor van één travee met halfronde afsluiting aan weerszijden geflankeerd door sacristieën. Plattelandskerkhof omheen de kerk met een collectie aan graftekens.


ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


ID: 26910 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Sint-Kruis-Winkeldorp 67 (Gent)
Oudste vermelding in 1629, doch kern opklimmend tot eind 13de of begin 14de eeuw. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, geflankeerd aan de zuidelijke zijde door rond traptorentje en aan de noordelijke zijde een doopkapel in het verlengde van de zijbeuk, een schip van drie traveeën, koor van twee traveeën met zijbeuken. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.


ID: 306639 | Landschappelijk element

Vroonstalledries

Vroonstalledries (Gent)
Zeer grote dries beplant met beuken, eiken, linden en populieren (grotendeels eind 19de eeuw) met ten oosten omhaagd kerkhof en parochiekerk. Zou in 17de eeuw omsloten zijn door een gracht.


ID: 26940 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.


ID: 8772 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Edingseweg 539 (Geraardsbergen)
Neogotische hallenkerk, gedateerd 1843 boven de poort in de westgevel, gelegen tussen de nieuwe pastorie en de school, en er enigszins van geïsoleerd door een asfaltpleintje vooraan en een omringend kerkhof met graftekens.


ID: 76444 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Grimmingeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistische kerk opgericht in 1842-43 met integratie van de oudere westertoren uit de 17de eeuw. Ommuurd kerkhof met een collectie graftekens daterende van de 17de tot de 20ste eeuw.


ID: 8625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Idegemplein (Geraardsbergen)
Gelegen ten oosten van het Idegemplein met een kerkhof en bakstenen muur aan zuidelijke en oostelijke zijden. Van de oude kerk uit de 15de eeuw bleven slechts de noordelijke transeptarm en de toren bewaard. Driebeukig schip van drie traveeën, zuidelijke transeptarm, koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting en zuidelijke sacristie van een travee tegen zuidelijke transeptarm, alle uit de 18de eeuw.