Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2635 resultaten


ID: 301026 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Zes lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 133424 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen bij weiland

Hoogbos (Brakel)
De knotbomenrijen rond het weiland bestaan voornamelijk uit schiet- en gele bindwilg. Ook kraakwilg en één haagbeuk komen voor.


ID: 130860 | Landschappelijk element

Kasteeldreef van opgaande linden bij Kasteel Norman

Kasteeldreef 8 (Brakel)
Kasteeldreef met aan beide kanten van de toegangsweg een enkele bomenrij van opgaande lindebomen.


ID: 133402 | Landschappelijk element

Knothaagbeuken op steilrand

Koningsweg (Brakel)
De zeer omvangrijke knothaagbeuk bevindt zich op een steilrand ten oosten van het grasland palend aan de Sassegembeek. De boom meet een omtrek van 261 cm (gemeten op een hoogte van 50 cm). De boom staat in een rij met nog vier andere knothaagbeuken op hetzelfde talud.


ID: 300666 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen en houtkanten - Sassegembeekvallei

Koningsweg (Brakel)
In de vallei van de Sassegembeek, ter hoogte van een noordelijke uitloper van het Brakelbos ten zuidwesten van Opbrakel, bevindt zich een cluster van knotbomenrijen en houtkanten.


ID: 308573 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk en zomereik

Lobe (Brakel)
De knotbomenrij in de vallei van de Molenbeek bestaat uit één knotboom van zomereik en drie knotbomen van haagbeuk.


ID: 305371 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Nederpoorterij (Brakel)
De knotbomenrij met drie zwarte populieren te Michelbeke is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij, op het moment van de inventarisatie (2017) bestaande uit drie zwarte populieren (Populus nigra), staat langs de Nederpoorterij. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,3 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object op het talud, langs de holle weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend.


ID: 133453 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs weiland

Oude Pastorijstraat (Brakel)
De knotbomenrij aan het weiland ten noorden van de Oude pastorie ligt langs de Oude Pastoriestraat. Het grasland is aan westelijke zijde omzoomd met knotbomen. De schiet- en bindwilgen en populieren staan langs de perceelsgrens aan het halfverharde pad, en deels langs de noordelijke perceelsgrens.


ID: 308576 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van schietwilg

Pevenage (Brakel)
De knotbomenrij van schietwilg staat langs de bovenloop van de Terkleppebeek-Molenbeek ter hoogte van de bron bij Pevenage. De perceelsrandbeplanting is reeds op de topografische kaart van 1871 gekarteerd.


ID: 308577 | Landschappelijk element

Bomenrij van Marilandicapopulieren

Pevenage (Brakel)
De bomenrij van Marilandicapopulier zoomt een grasland af dat gelegen is langs Pevenage. Deze beplanting is reeds op de topografische kaart van 1937 gekarteerd.