Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

354 resultaten


ID: 56407 | Bouwkundig element

Hotel Louisa

Louisastraat 8B (Oostende)
Art-decohotel uit jaren 1920, gesigneerd André-Louis Daniëls (Oostende). Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen op verhoogde begane grond onder zadeldak. Arduinen plint waarin betraliede rechthoekige keldervensters; gevelparement uit gele en witte baksteen in diverse verbanden; aflijnende gootlijst op klossen.


ID: 56415 | Bouwkundig element

Hoekpand

Madridstraat 9 (Oostende)
Gelegen aan de hoek met Kleine Weststraat. Voormalig pension uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Hoekpand van twee maal vier traveeën waartussen afgeschuinde hoektravee; drieënhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 56422 | Bouwkundig element

Hôtel du Parc

Marie-Joséplein 3 (Oostende)
Beeldbepalend hoekpand Marie-Joséplein bij de Leopold II-laan in art-decostijl uit het interbellum, in de plint gesigneerd architect J. Vanderbanck. Huidig uitzicht resulteert uit opeenvolgende verbouwingen van oorspronkelijk neoclassicistisch hotel van circa 1879-1880 met drie bouwlagen, onder meer verhoogd en verbouwd in 1928.


ID: 56821 | Bouwkundig element

Station Oostende en Hotel Terminus Maritime

Natiënkaai 1, 5 (Oostende)
Station, gebouwd als tweede zeestation "Oostende-Kaai" in 1907-1913 naar ontwerp van Otten en Seulen (Gent), "architectes de Chemins de fer de l'Etat" en uitgevoerd door aannemer Gebroeders Wittebort (Sint-Gillis, Brussel). Het zeestation is ontworpen als kopstation, de voorgevel naar de stad gericht, met de toegang ingeplant in de as van de brug over de zeesluis van de handelsdokken. Eclectisch stationscomplex bestaande uit een centrale inkomhal geflankeerd door twee vierkante "torengebouwen" van drie bouwlagen onder tentvormig leien mansardedak. Links aansluitend aan het station, voormalig "Hotel Terminus Maritime". Aansluitend op de hoek, voormalig postsorteercentrum in het torengebouw.


ID: 56431 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekpand Châtelet

Nieuwpoortsesteenweg 8 (Oostende)
Beeldbepalend, eclectisch hoekpand aan het kruispunt Petit Paris, in muurankers gedateerd 1885. Twee bouwlagen, drie traveeën + één afgeronde hoektravee + drie traveeën ; wisselend spel van leien zadeldaken met typerende vorstkammen van terracotta, gedomineerd door ronde hoekbelvedère oorspronkelijk bekroond met houten lantaarn onder peerspits.


ID: 56369 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch pension

Schippersstraat 2 (Oostende)
Voormalig neoclassicistisch Pension Hollywood, uit het laatste kwart van de 19de eeuw; vermoedelijk in loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw verhoogd met één bouwlaag. Hoekpand van twee maal vier traveeën en vier bouwlagen op kelderverdieping met een bepleisterd gevelparement.


ID: 56588 | Bouwkundig element

Handels- en appartementsgebouw

Sint-Petrus- en -Paulusplein 10 (Oostende)
Handels- en appartementsgebouw van 1947 naar ontwerp van architect A. Fobert (Oostende) op plaats van voormalig hotel "WINDSOR CASTLE", zie opschrift boven huidige deur; drie traveeën, vijf bouwlagen en entresol onder plat dak, op bouwaanvraag voorzien van één bouwlaag meer.


ID: 56895 | Bouwkundig element

Hotel Regina Providence

Van Iseghemlaan 38A, Vlaanderenstraat 29 (Oostende)
Beeldbepalend hoekpand, bestaande uit twee 19de-eeuwse panden die in de jaren 1920 werden samengevoegd en hun huidige uitzicht kregen, dat gekenmerkt wordt door neoclassicistische, art-nouveau- en art-decogetinte invloeden. Neoclassicistisch getint pand met vijf bouwlagen en entresol onder zadeldak, wellicht in 1929 verhoogd met een halve bouwlaag in art-decostijl. Volume van tien en vier traveeën met een afgeschuinde hoektravee en een gecementeerde, beschilderde lijstgevel.


ID: 56928 | Bouwkundig element

School

Vindictivelaan 9 (Oostende)
Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in classicistische stijl in 1787 in opdracht van de schuttersgilde van Sint-Andreas en Sint-Barbara, ook zogenaamd de Gilde van de Haakbusschieters, opgericht te Oostende in 1677 en voorheen gevestigd in de Sint-Franciscusstraat. Sinds 1878 in gebruik als schoolgebouw.


ID: 56772 | Bouwkundig element

Hotel restaurant Monopole

Zeedijk 165 (Oostende)
In 1954 sterk aangepast hotel-restaurant naar ontwerp van architect Urbain Roloux (Luik), na een eerdere restauratie van het vooroorlogse Belle Epoque-pand in 1947 door dezelfde architect. Op deze plaats stond voordien het "Hotel Quitmann" van 1897. Hoekpand grenzend aan Zeedijk, Albertushelling en Raversijdestraat. Gecementeerde betonconstructie van zeven bouwlagen onder plat dak op arduinen sokkel, aangepast aan de Albertushelling. Gekenmerkt door omlopend balkon aan voor- en zijgevel met daaronder luifel met betonnen consoles. Ingangen aan de drie gevels, centraal trappenhuis.