Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 303533 | Landschappelijk element

Park Masy

Karperstraat (Houthalen-Helchteren)
Het park Masy is verbonden met de figuur van mijningenieur en tevens aandeelhouder bij Cockerill, Théodore Masy (1840-1935). Tijdens zijn leven kreeg het domein vorm en gaf hij er een begeesterende uitstraling aan.


ID: 79445 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.


ID: 210972 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Ganzestraat, Meersenstraat (Ichtegem)
Lindeboom met houten kapel toegewijd aan Maria. Ingeplant op een kruispunt van de straten Meersenstraat en Ganzestraat.


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 201166 | Bouwkundig element

Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm)

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een grote, grotendeels ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, in meerdere niveaus aangelegd, met twee toegangsgebouwen, een 'Stone of Remembrance' op een cirkelvormig terras, 'special memorials' die in cirkels staan, een 'Cross of Sacrifice' en grotendeels vrij onregelmatig geschikte rijen met witte grafstenen. De begraafplaats wordt rijkelijk getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 134017 | Landschappelijk element

Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


ID: 201157 | Bouwkundig element

Bedford House Cemetery

Rijselseweg (Ieper)
Bedford House Cemetery is een grote Britse militaire begraafplaats op een voormalige kasteelsite, waarbij getracht werd zoveel mogelijk elementen van de site te behouden waaronder de wallen en ruïnes van de ijskelder en van het kasteel, aangevuld met paviljoenen uit witte natuursteen in de vorm van een ciborium, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel is getooid met opgaande bomen en struikenrijen.


ID: 51168 | Bouwkundig element

Herenhuis

Bruggestraat 40 (Ingelmunster)
Neorenaissancistisch getint herenhuis naar verluidt van 1938-1939, opgevat als een dubbelhuis van vier traveeën en rechts poorttravee. Het oprijzende volume van drie bouwlagen onder plat dak domineert het straatbeeld. Opvallend voorgevelparement van gele sierbaksteen boven een sokkelvormende begane grond met typische bossage en puilijst van arduin.