Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

418 resultaten


ID: 131985 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van liguster

Komberg 30 (Voeren)
De geschoren ligusterhaag is aangeplant als afsluiting van de voortuin bij een woning.


ID: 131976 | Landschappelijk element

Geschoren sierhaag van haagbeuk

Kultjen 15 (Voeren)
De geschoren sierhaag staat ten noordoosten van de oprit van het erf. De hoeve, door graslanden en hoogstamboomgaarden omgeven, staat op de topokaarten van 1939 en later. De haag is aangeplant als erfafscheiding. Het is een mooi voor beeld van een representatieve groeivorm van kunstsnoei. De haagbeuk wordt in een boog over de toegang geleid en gesnoeid.


ID: 303607 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Kwinten (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Sint-Martens-Voeren aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn een beeldbepalend objecten in het Voerense landschap.


ID: 131978 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij hoeve

Mabrouck 7 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf van de langgestrekte hoeve langs de straatzijde af. Reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris staat de omhaagde hoeve in Mabrouck aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie grotendeels ongewijzigd.


ID: 131979 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij hoeve

Mabrouck 8 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf van de hoeve met losstaande bestanddelen langs de straatzijde af. Reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris staat de omhaagde hoeve in Mabrouck aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 132218 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshagen

Magis 2 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf aan straatzijde af. Ook haagliguster en gewone buxus komen in de haag voor.


ID: 132357 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Mennekesput (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van gewone hazelaar, hakhout van gewone esdoorn, opgaande bomen en hakhout van gewone robinia, opgaande bomen en hakhout van gewone es, knotbomen van gewone haagbeuk, zomereik, opgaande bomen van Canadapopulier, kruisbes, rode kornoelje, iep, zoete kers en Amerikaanse vogelkers. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud. Deze veekeringshaag heeft sporen van vlechtwerk.


ID: 132404 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als erfafsluiting en veekering

Moelingerweg 49 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag staat langs de perceelsgrens van een hoogstamboomgaard bij een erf. De haag heeft de functie van een veekeringshaag en afsluitingshaag.


ID: 132258 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Moleke (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud van een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout, opgaande bomen en knotbomen van gewone es, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, roos, kerspruim, gladde iep, zomereik, witte paardenkastanje, hakhout van gewone robinia, hakhout van gewone esdoorn en hakhout van hazelaar. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 131710 | Landschappelijk element

Gevlochten veekeringshaag

Mostert (Voeren)
De oude veekeringshaag van meidoorn bevat vlechtsporen. De haag staat op een talud aan de rand van een weiland.