Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

739 resultaten


ID: 8931 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat 37 (Herzele)
De parochiekerk Sint-Martinus, gelegen ten westen van het gekasseide kerkplein en ten noorden van de ruïnes van het oud kasteel van de Heren van Herzele, omvat de restanten van de vroeggotische kerk en de neogotische kerk uit 1912-13, ontworpen door architect Henri Valcke. De kerk is omringd door een ommuurd kerkhof met een lijkenhuis en graftekens.


ID: 9050 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina met kerkhof

Kloosterberg 1 (Herzele)
Grote kerk met omringend, ommuurd kerkhof; weg en trap aan westzijde. Neoclassicistisch kerkgebouw uit 1835 met bewaarde ingebouwde, gotische westtoren, met een onderbouw uit de 14de eeuw, onder ingesnoerde achtzijdige spits van 1576. Op het kerkhof een collectie graftekens.


ID: 9007 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Lievensplein 23 (Herzele)
Gelegen ten noorden van het dorpsplein, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof, bewaard ten noorden; ten zuiden zijn de stijlen van de vroegere poort bewaard; gebouwd in 1774 onder pastoor P.J. Van Volcxem.


ID: 8981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof met graftekens. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Van de gotische kerk bleven bewaard: het koor, de middenbeuk en de westtoren. Verbouwing van de zijbeuken in de 18de eeuw, restauratie in 1898 onder leiding van architect Henri Geirnaert.


ID: 22514 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius

Dorpsstraat 44 (Heusden-Zolder)
De kerk is gelegen op een lichte verhoging; van het omringende kerkhof bleef slechts een klein gedeelte met enkele graven bewaard.


ID: 22522 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Job

Sint-Jobstraat 70 (Heusden-Zolder)
Neoromaanse kruiskerk gebouwd van 1873-1876 naar ontwerp van architect H. Jamine, ter vervanging van de vroegere kapel.


ID: 32675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Georiënteerde kerk middenin kerkhof met onder meer Brits militair kerkhof Locre Churchyard. Neogotische, driebeukige hallenkerk met westtoren, naar ontwerp van architect A. Dumont van 1922, ter vervanging van het in 1917-1918 vernield bedehuis; gekopieerd naar de oorspronkelijke laat-gotische hallenkerk met westtoren uit de 15de eeuw, afgebrand in 1794, en nadien herbouwd.


ID: 32767 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Machutus

Sint Machutusweg 2A (Heuvelland)
Georiënteerd bedehuis met omringend kerkhof. De laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met westtoren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest; heropgebouwd naar ontwerp van M. Hocepied; gedateerd 1923, zie jaarsteen boven het westportaal. Grosso modo naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwde hallenkerk met westtoren echter verlengd met één travee; architecturale uitwerking gekenmerkt door een teruggrijpen naar streekeigen elementen.


ID: 32627 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Georiënteerde kerk, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers.


ID: 32728 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Sulferbergstraat 1A (Heuvelland)
Dorpskerk met omringend kerkhof onder meer met Britse militaire begraafplaats Westouter British Cemetery en afgezet met bakstenen muurtje en gietijzeren hekken aan straatzijden; voorts taxushaag. Kerkpad beschaduwd door linden. Arduinen oorlogsgedenkteken in de bocht. Westelijk georiënteerde, driebeukige hallenkerk met oosttoren, na gedeeltelijke vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog, deels op oude grondvesten, herbouwd met toevoeging van doopkapel en sacristie en verlenging van koor naar ontwerp van architect J. Coomans van 1921.