329 resultaten
ID: 85157 | Bouwkundig element
Massemsesteenweg 242 (Wetteren)
Oprichting van een klooster met school in 1882 naar plannen van Fredericq Van de Meulebroecke. Sober kloostergebouw, nu van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten. Aangepaste en uitgebreide achtergevel met voormalige kloosterkapel haaks achter de linker traveeën. In de tuin, kunstmatige Lourdesgrot.
ID: 71666 | Bouwkundig element
Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
ID: 70917 | Bouwkundig element
Grote Markt (Wevelgem)
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, afgezet door ijzeren hek, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog uit dankbaarheid, ingewijd op 19 mei 1946. Bidplaats opgericht op het noordoostelijke deel van het voormalig kerkhof op initiatief van Pastoor Pil.
ID: 71235 | Bouwkundig element
Perremeersstraat 35 (Wevelgem)
Hoeve met semigesloten opstelling met ten zuiden boerenhuis, ten noorden stalvleugel en ten oosten schuur met wagenkot.
ID: 89654 | Bouwkundig element
St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Kerkhof rondom en ten oosten van de Sint-Bavokerk, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander, aan zuidzijde geflankeerd door de voormalige pastorie.
ID: 205505 | Bouwkundig element
Beernemsteenweg 157 (Wingene)
Voormalige pastorie van de parochie Wildenburg, gebouwd in 1905. Vrijstaande woning met omhaagde voortuin voorzien van een Mariagrot en een imposante buxus. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel waarvan de middentravee als risaliet is uitgewerkt. Tegen de goot een bakstenen tandlijst. Rode baksteenbouw in combinatie met arduin voor de plint en de onderdorpels. Gebruik van gele baksteen voor de omlijsting van de traveenissen en de ontlastingsbogen. Segmentboogvormige muuropeningen gevat in doorgetrokken Brugse traveenissen.
ID: 205636 | Bouwkundig element
Nieuwstraat (Wingene)
Deels ommuurd perceel, met aan de straat een beeldnis met Mariabeeld waaronder een gevelsteen met opschrift. Beeldnis geflankeerd door lantaarntjes. Mariagrot met betonnen namaakrotsen overgroeid met klimop en ingewerkte offerbus.
ID: 206070 | Bouwkundig element
Zeswegestraat 13 (Wingene)
Vrijstaande woning opgetrokken in 1913 met voortuin met kleine Mariagrot in rotsimitatie. Woning van vijf traveeën onder zadeldak met gebruik van witte baksteen voor belijnende banden. Rechts aanbouw van een travee met halve trapgevel onder een lessenaarsdak.
ID: 40907 | Bouwkundig element
Sint-Lambertusstraat 26 (Zaventem)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk ingebouwde vieringtoren uit de 13de eeuw, noordelijke zijbeuk van 1615 en zuidelijke van 1766, ommuurd kerkhof met loudesgrot.
ID: 209874 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.