10625 resultaten
ID: 15833 | Bouwkundig element
Klarewal 6 (Alveringem)
Van de weg afgelegen hoeve van het langgestrekte type, midden weilanden. Van de weg afgelegen hoeve van het langgestrekte type, midden weilanden. Eén bouwlaag van veertien traveeën: links stalgedeelte van zeven traveeën en een zeven traveeën lang boerenhuis met onder meer een twee traveeën rechts gelegen opkamer, onder een doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand, uit de 19de eeuw.
ID: 16157 | Bouwkundig element
Krombekestraat 29 (Alveringem)
Hoeve in de nabijheid van de dorpskom, bereikbaar via onverharde oprit, uitlopend op onverhard erf met aanpalend 20ste-eeuws boerenhuis en 19de-eeuwse stalling. Voornamelijk interessant omwille van de zuidwestelijk gelegen, zichtbepalende dwarsschuur. Ten zuidwesten van erf, grote dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op modillons en schoorstukken, uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 200636 | Bouwkundig element
Kruisestraat 1 (Alveringem)
Betreffende hoeve ligt in het als landschap beschermde komgrondengebied van Lampernisse. Dit gebied, gelegen aan de landzijde van de in de 10de eeuw opgeworpen Oude Zeedijk, weerspiegelt nog bijzonder goed het middeleeuwse landschap gekenmerkt door grote komgronden met grillig perceelpatroon en vele grachten, versneden door zandige oeverwalafzettingen waarop zich de bewoning vestigde.
ID: 16374 | Bouwkundig element
Kruisestraat 2 (Alveringem)
Langgestrekt hoevetje van vijf traveeën links van woonhuis + twee traveeën rechts van schuur en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit 19de eeuw met 20ste-eeuwse aanpassingen.
ID: 15840 | Bouwkundig element
Kwellemolenstraat 16-17 (Alveringem)
Gekoppelde woningen (verbouwde langgestrekte hoeve?), aan de kruising van Kwellemolen- en Oerenstraat, met grote voorliggende moestuin en achterliggende boomgaard; geheel omringd met een doorn- en lugustrumhaag. Boerenhuis van negen traveeën, onder meer vier traveeën (nummer 16) + vier traveeën + één travee rechts opkamer (nummer 17) en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), deels mank wegens uitbouw aan achtergevel; jaartal 1779.
ID: 15841 | Bouwkundig element
Kwellemolenstraat 18 (Alveringem)
Aan de straat gelegen hoeve met losse, L-vormige opstelling van leegstaand, sterk gewijzigd boerenhuis en interessante dwarsschuur, met achterliggende boomgaard, gelegen midden weilanden en afgezet met doornhaag en wilgen. Ten oosten van boerenhuis, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, golfplaten) met overstekende rand op modillons, uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Ten oosten van schuur, grotendeels vervallen, driebeukig wagenhuis.
ID: 15842 | Bouwkundig element
Lampernissesteenweg 3 (Alveringem)
Grote rechthoekige vaalt in bakstenen kuil tussen stal en dwarsschuur. Breed, naar de wal afhellend bakstenen pad, rechts van huis. Rest van omwalling ten noorden en westen. Mooi en zichtbepalend geheel.
ID: 16070 | Bouwkundig element
Leiseledorp 11 (Alveringem)
Merkwaardig breedhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, inspringend ten opzichte van nummer 10.
ID: 15906 | Bouwkundig element
Lindestraat 27 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt; gebetonneerde stoep voor het boerenhuis. Ten oosten, rest van omwalling. Korte, onverharde erfoprit. Inplanting ten oosten van de Neerloopbeek. Ten zuiden, boerenhuis met een gedichte deurtravee links + drie traveeën + een opkamertravee rechts en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand. In kern opklimmend tot de 18de eeuw (?). Ten noorden, links stalvleugel van twee traveeën met aanleunende dwarsschuur rechts verbouwd tot stal.
ID: 15907 | Bouwkundig element
Lindestraat 31 (Alveringem)
Ten oosten van de Neerloopbeek ingeplante hoeve met boerenhuis op oorspronkelijk omwalde, onverharde terp; bakstenen voetpad en stoep. Ten oosten, rest van omwalling. Verdwenen bruggetje volgens bewoners. Ten noorden, boerenhuis met vier traveeën + een rechts een opkamertravee en één bouwlaag onder mank (zie uitbouw van achtergevel) zadeldak (mechanische pannen), uit de 18de eeuw(?). Ten westen, onbelangrijk stalgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw.