Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

870 resultaten


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 26430 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme met tuin

Veerstraat 62 (Gent)
Kasteeltje van Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme, in aangelegde tuin afgesloten met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, en aan de achterkant uitziend op de oude Leie. Neoclassicistisch gebouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen), daterend van 1846.


ID: 300889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Woning Burssens met museum

Verschansingsstraat 6 (Gent)
De woning van Amaat Burssens is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1955 naar ontwerp van Burssens’ schoonzoon, de Gentse architect Daniël Craet, die gelijktijdig op het aanpalende perceel zijn eigen woning bouwde. Volgens een aanvraag van 1959 werd een klein museum toegevoegd achteraan in de tuin, eveneens ontworpen door Craet.


ID: 306579 | Bouwkundig element

Villa

Victor Braeckmanlaan 164 (Gent)
Deze villa werd in 1937 in modernistische stijl ontworpen door architect Luc d'Haeseleer, in opdracht van Robertus Van der Stijlen. De vrijstaande woning werd gebouwd in het minder dichtbebouwde deel van de Victor Braeckmanlaan, verwijderd van de aaneengesloten interbellumbebouwing.


ID: 19926 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuinpaviljoen

Visserij 152-153 (Gent)
Sterk verbouwd negentiende-eeuws enkelhuis, van oorspronkelijk twee bouwlagen en vier traveeën.,met een voorgevel met parement van geglazuurde baksteen. Uitgestrekte en fraai aangelegde tuin met aan de Scheldeoever een achtkantig gecementeerd tuinpaviljoen met neogotische inslag en uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 19963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeën. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.


ID: 127247 | Bouwkundig element

Centrum Vogelenzang

Vogelenzangpark 9-16, 17 (Gent)
Typisch voorbeeld van een naoorlogs sociaal huisvestingsproject, bestaande uit een complex met bejaardenwoningen en een gemeenschapslokaal, opgericht door de Stad Gent in 1961, zoals vermeld op de herdenkingssteen op het ontspanningscentrum.


ID: 303113 | Landschappelijk element

Siertuin op een oude moestuinsite

Boekhoutstraat 17 (Gingelom)
Recente tuin bij een grote gesloten boerderij uit de 19de eeuw, aangelegd op de oude ommuurde moestuinsite.


ID: 303123 | Landschappelijk element

Coniferentuin

Bronstraat 34 (Gingelom)
Collectie coniferen, sedert 1962 aangelegd bij een hoeve.


ID: 303130 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje

Fonteinstraat 16 (Gingelom)
Moestuin en herenboerenparkje uit de 19de eeuw, bij de van de abdij van 't Park (Heverlee) afhankelijke hoeve met gebouwen uit de 17de tot de 19de eeuw.