Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

884 resultaten


ID: 26482 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Coninxdonck

Koningsdonkstraat 116-120 (Gent)
Het huidig kasteel werd in het eerste kwart van de 19de eeuw opgetrokken ter vervanging van een ouder slot. De bebouwing van het domein Coninxdonck bewaart alle typische aanhorigheden van een kasteelsite: toegangsbrug met hek tussen pijlers, ijskelders, paardenstallen, koetshuis, personeelswoning , tuinpaviljoen en kasteelhoeve.


ID: 20624 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door J. Hebbelynck

Kortrijksepoortstraat 138 (Gent)
Modern woonhuis van circa 1930, gesigneerd architect J. Hebbelynck, met een binneninrichting ontworpen door Jeanne Albert Heyse. Aangelegde tuin en 19de-eeuws tuinhuisje langs de Leieoever gelegen.


ID: 19402 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuinpaviljoen

Lange Violettestraat 4 (Gent)
Ruim burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl. Tuinhuis uit dezelfde periode, met één bouwlaag en drie traveeën, onder schilddak, eveneens met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met Lodewijk XVI-ornamenten.


ID: 214308 | Bouwkundig element

Villa in Anglo-Normandische stijl

Leiepark 22 (Gent)
Imposante villa geïnspireerd op de Anglo-Normandische stijl met omringend beboomd park grenzend aan de Leie, gebouwd in 1936 op de plaats van een gesloopt kasteel van de familie de Hemptinne in opdracht van mevrouw Pierre Joos de ter Beerst - de Hemptinne. De ontwerpplannen dateren van 1935 en zijn van architect Charles Hoge.


ID: 18730 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch landhuis

Moutstraat 9 (Gent)
Neoclassicistisch kasteeltje volgens kadastergegevens opgetrokken in 1875 op de plaats van een ouder kasteel. Gelegen op een vroeger volledig omwald haast vierkant terrein aan de linkeroever van een meander van de Opperschelde. Huidige onderkelderde woning van het dubbelhuistype met twee bouwlagen onder vernieuwd mansardedak. Tuinpaviljoentje uit midden 18de eeuw, deels gebouwd op de resten van de wal met uitzicht op de Scheldebocht.


ID: 20778 | Bouwkundig element

Hotel Legrand

Nederkouter 28, 26A (Gent)
Ruim Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens bouwaanvraag daterend van 1784. Bepleisterde voorgevel van negen traveeën met enkelhuisopstand, horizontaal geaccentueerd door de duidelijk afgelijnde registers en het klassiek entablement. Tuinpaviljoentje aan de kaai van de Leie. Gebouwtje op achthoekig grondplan met bepleisterde geveltjes in Lodewijk XVI-stijl vermoedelijk daterend van 1785.


ID: 20780 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuinpaviljoen

Nederkouter 28B (Gent)
Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met plat dak; verbonden met het huis ernaast. Vermoedelijk voorgevel vernieuwd in het eerste kwart van de 19de eeuw en voorzien van vernieuwd parement in aangepaste stijl in de eerste helft van de 20ste eeuw. Door es beschaduwd tuinpaviljoentje op achthoekige plattegrond aan de waterkant, volgens bouwaanvraag daterend van 1860.


ID: 20808 | Bouwkundig element

Paviljoen en huurhouderij

Nieuwewandeling 69 (Gent)
Heden portierswoning, voorheen paviljoen (?), uit eerste helft 19de eeuw. Achter een kleine binnenkoer bevindt zich de vroegere huurhouderij J.F. Van der Plancken-Minne (circa 1900).


ID: 26396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij-pastorie Sint-Gerulfparochie met tuin

Oude-Abdijstraat 56 (Gent)
Classicistische pastorie opgetrokken in opdracht van de Abdij van Drongen in 1773. Het is een representatief voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw die haar volledige configuratie inclusief tuin, ommuring met kapel en koetshuis heeft bewaard.


ID: 307170 | Bouwkundig element

Woning Vergote

Pacificatielaan 97 (Gent)
In 1985 ontwierp architect Jean Van den Bogaerde een woning in opdracht van het echtpaar Jozef Vergote - De Sutter. Het hoofdvolume van deze halfopen woning heeft een lessenaarsdak waarvan de schuine lijn verdergezet wordt in de terrasmuur langs de straat. Het parement bestaat uit witgeschilderde baksteen op een plint van blauwe hardsteen.