1850 resultaten
ID: 58060 | Bouwkundig element
Patentestraat 66 (Brugge), Blankenbergse Steenweg (Zuienkerke)
Hoeve gelegen op de Dulleweg aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als een hoeve met drie losstaande bestanddelen met de naam "Nieuwenhove", op de kaart van Popp (circa 1850) als twee parallelle volumes. Het witgekalkt volume van de voormalige boerenwoning met hoge opkamer is bewaard en domineert het erf. Andere gedeeltes vernieuwd en heropgebouwd na verwoesting tijdens Tweede Wereldoorlog. Langs de erfoprit een restant van een betonnen bunker.
ID: 77461 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.
ID: 57859 | Bouwkundig element
Peraltastraat 3A-B (Brugge)
Historische hoeve zogenaamd "Peralta de la Serna". Achterin gelegen hoeve, aan de noordwestzijde begrensd door het industriegebied Herdersbrug-West. De hoeve lag tot het eind van de 19de eeuw op het grondgebied van Koolkerke tot het westelijk deel van de parochie met de hoeve tijdens de aanleg van de havenwerken bij de parochie Sint-Pieters wordt gevoegd.
ID: 29607 | Bouwkundig element
Pieter Pourbusstraat 3 (Brugge)
Complex heden bestaande uit een diephuis met trapgevel (8 treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen, een gekanteelde lijstgevel van twee traveeën, een lage aanbouw met ingang, en twee bijgebouwen onder meer poortgebouw met puntgevel aan de Grauwwerkersstraat; vóór 1899 omvatte het complex een 16de-eeuwse trapgevel, een diephuis met afgewolfde bedaking en lijstgevel van twee traveeën en een tuinmuur met poortje.
ID: 77485 | Bouwkundig element
Polderstraat (Brugge)
Betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 82897 | Bouwkundig element
Sasplein 1-2 (Brugge)
Stadswoning met tegen de noordelijke gevel een rondeel als overblijfsel van de middeleeuwse stadsversterking.
ID: 82520 | Bouwkundig element
Smedenstraat 75 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van de Buiten Boeverievest en Buiten Smedenvest. Gebouwd als stadspoort. Huidig uitzicht resultaat van bouwen en verbouwen.
ID: 29752 | Bouwkundig element
Spiegelrei 5 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, fasegewijs tot stand gekomen. De oudste kern met woontoren uit de eerste helft 13de eeuw werd opgericht als refugehuis van de abdij Ten Duinen in Koksijde. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen tussen 15de en 17de eeuw. In 1851 werd de trapgevel verbouwd tot de huidige bepleisterde schermgevel.
ID: 77187 | Bouwkundig element
Tragelweg (Brugge)
Bunker van de Tweede Wereldoorlog. Opgetrokken in baksteen en gewapend beton.
ID: 79745 | Bouwkundig element
Westkapelse Steenweg (Brugge)
Onderdeel van het Bataljon II van het Regiment 732 van Infanterie Divisie 712. Het weerstandsnest ligt aan beide zijden van de brug over het kanaal en wordt gevormd door vier MG-opstellingen (Tobruks). De vierde MG-opstelling wordt gevormd door de Tobruk van de enige manschappenbunker.