Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 301000 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.


ID: 301001 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Mispels werden op een onderstam geënt van meidoorn. Dit is een oud gebruik waarbij men onder de kruin begrazing kan toelaten. Veelal werd een op stam gezette mispel in een meidoornhaag aangebracht, een fenomeen dat we nu nog zelden zien. Deze mispel staat echter niet in een haag, maar wel in een deel op het erf bij De tragische molen dat werd begraasd.


ID: 301002 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Ten noordoosten van de windmolen De tragische molen staat langs de perceelsrand een knotbomenrij van schietwilg. De rij is niet meer volledig en bestaat nog uit zes exemplaren. Bij het periodiek knotten van de wilgen oogstte men twijgen en takken die nuttig waren als gerief-, constructie- en brandhout.


ID: 134767 | Landschappelijk element

Tuin van schoenfabriek De Proost

Ninoofsesteenweg 110 (Roosdaal)
Tuinrestant (45 are) bij een in 1947 gebouwde, in de jaren 1980 afgebroken schoenfabriek; in kleur en vorm gevarieerde bomengordel en struikbeplanting zonder zeldzame soorten.


ID: 40569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Brugsken met tuin

Ninoofsesteenweg 245-247 (Roosdaal)
Landhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, voormalig 'huis van plaisantie' in de kern daterend van 1634, aangepast in het eerste kwart van de 19de eeuw en gerestaureerd in 1936, waarbij de aanhorigheid omgebouwd werd tot woning; landhuis met relicten van formele, regelmatige tuinaanleg met snoeivormen (bollen) en palissades van taxus uit 1936.


ID: 133297 | Landschappelijk element

Gekandelaarde haagbeuk in pastorietuin van Strijtem

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)
Achteraan de pastorietuin staat in de noordwesthoek een oude gekandelaarde haagbeuk. Mogelijks zo oud als de pastorie die in 1761 werd opgericht. Op de kaart van de Ferraris (ca. 1775) zien we een tuin aangelegd volgens de regels en inzichten van die tijd. De tuin is traditioneel opgedeeld met een pad in kruismotief, verdeeld in vier tuinperken en omsloten met een haag. Het is echter, op deze weinig gedetailleerde kaart, niet op te maken of deze boom er toen al stond.


ID: 134769 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Strijtem

Schilder Evenepoelstraat 7, Strijtemplein 15 (Roosdaal)
Landhuis vermoedelijk teruggaand op 17de-eeuws volume in traditionele bak- zandsteenstijl, aangepast in de 18de eeuw en aanzienlijk verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, op heden gecementeerd; bouw van een neoclassicistisch koetshuis rond 1868 ter vervanging van voormalige pachthoeve; landhuis met koetshuis omgeven door park van circa 1 hectare met relicten van parterre en andere vorm­elementen uit het interbellum.


ID: 40592 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Stampmolenstraat (Roosdaal)
Wegkapel beschaduwd door lindebomen.


ID: 130804 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij de Onze Lieve Vrouw van Bijstandkapel

Beninksstraat (Rotselaar)
Op de hoek van de Beninksstraat en de Kapellekensweg staat de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandskapel met daarachter een opgaande Hollandse Linde. Deze linde werd in 1987 aangeplant ter vervanging van het oorspronkelijk exemplaar, die vermoedelijk was aangeplant bij de bouw van de kapel in de 18de eeuw.


ID: 130806 | Landschappelijk element

Drie kapellinden bij kapel Drielinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Bij de Drielindenkapel, ingeplant op het kruispunt van staan twee zomerlindes.