Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schelderode

Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36479 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenstraat 47 (Merelbeke)
IJzeren toegangshek links met vierkante, bakstenen hekpijler op sokkel en met recentere bekroning, rechts bevestigd aan de gevel van de boerenwoning; één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk deels opklimmend tot de 18de eeuw. Links aanleunende stal onder zadeldak.


ID: 36581 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Torrekensstraat 1 (Merelbeke)
Hoeve van het semigesloten type met U-vormige aanleg, geopend naar de straat. Hoogstwaarschijnlijk het voormalige molenaarshuis van de vroeger nabijgelegen houten korenwindmolen van Muntekouter aan de Hundelgemsesteenweg. Achterin gelegen boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw maar onder meer later aangepaste voorgevel.


ID: 36418 | Bouwkundig element

Hof ter Heide

Van Laetestraat 2 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de eeuw. Eenvoudig ijzeren toegangshek aan twee gemetste, overhoekse gewitte bakstenen hekpijlers met baksteendecoratie en hardstenen dekplaat. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën met zadeldak. Lange bedrijfsvleugel bestaande uit een lage dwarsschuur en stallen aan de westelijke erfzijde. Aan de oostelijke erfzijde: een overgroeide aardappelkuil, kleinere 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen met stallen en remise, en bakhuis.


ID: 36485 | Bouwkundig element

Hof ter Vate

Vatestraat 21 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt vroeger omgracht, heden deels omhaagd en afgeboord door notelaars. Lang zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis, zijdelings met gewitte puntgevel palend aan de straat. Huis van één bouwlaag en acht traveeën met twee aansluitende traveeën van de paardenstal, grotendeels daterend uit eind 19de eeuw doch sporen wijzend op een ouder boerenhuis.


ID: 36422 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wafelstraat 12 (Merelbeke)
Kleine hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Zijdelings aan de straat palend boerenhuis naast een ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers.


ID: 36421 | Bouwkundig element

Hof ter Welle

Wafelstraat 7 (Merelbeke)
Hoeve van het gesloten type met gedeeltelijk geplaveid en gekasseid rechthoekig binnenerf. Midden aan de straatkant geopend door middel van een ijzeren toegangshek tussen het bakhuis links en een gewitte omheiningsmuur rechts. Linker zijpuntgevel met schijnvoegen en jaarankers 1759.


ID: 36423 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenburgerhuis

Waterstraat 74-76 (Merelbeke)
Hoeve gesitueerd tussen de rechter Schelde-oever en de Gaversesteenweg. Noordelijke walgracht gedempt. Alleenstaand, onderkelderd zuid georiënteerd boerenburgerhuis, heden een tweegezinswoning van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak met klokkenstoel; vergroting of vervanging uit tweede helft 19de eeuw van een oudere woning. Dienstgebouwen in U-vorm ten westen.


ID: 46891 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis en boerderij

Diepte 2, 6 (Merksplas)
U-vormige complex, de boerderij van circa 1888 werd in 1892-1893 voorzien van het huidige woonhuis.


ID: 46927 | Bouwkundig element

Landhuis Het Kasteeltje

Molenzijde 12 (Merksplas)
In 1928 gebouwd als buitenverblijf, circa 1960-1961 in neoclassicistische trant verbouwd.