Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 201119 | Bouwkundig element

Canada Farm Cemetery

Elzendammestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en witte grafstenen, vrij onregelmatig geschikt over vier perken. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met opgaande bomen.


ID: 30695 | Bouwkundig element

Hoeve De Heerlijkheid

Elzendammestraat 2 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen; oorspronkelijk omwald zie depressie; onmiddellijke omgeving afgezoomd met populieren en knotwilgen. Ten zuiden, boomgaard afgezet met doornhaag. Ten zuiden, geasfalteerde erfoprit; erftoegang gemarkeerd door middel van hek tussen twee linden.


ID: 30696 | Bouwkundig element

Herberg De Vuile Seule en Mariakapelletje

Gasthuisstraat 3 (Ieper)
Voormalige herberg van het type afspanning, in straatbocht aan de rand van het bos gelegen; achterliggend erfje ten noorden afgezet met doornhaag; toegangshek tussen twee recente bakstenen hekpijlers. Ingang rechts geflankeerd door neogotisch Mariakapelletje onder zadeldak (leien), uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 201136 | Bouwkundig element

Brandhoek Military Cemetery

Grote Branderstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, aangelegd vanaf mei 1915, na de oorlog ingericht naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is rechthoekig, op één afgesneden hoek na en wordt omgeven door een haag en laag muurtje. Toegangsgebouw uit witte natuursteen met smeedijzeren hek, een 'Cross of Sacrifice' en graven verspreid over twee perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201126 | Bouwkundig element

Minty Farm Cemetery

Hemelrijkstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd vanaf oktober 1917.


ID: 131487 | Landschappelijk element

Bomenrijen van opgaande okkernoten langs kanaal

Hoge Wieltjesgracht, Masscheleinlaan (Ieper)
De kanaalbeplanting van opgaande okkernoten vormt een representatief voorbeeld van watergebonden bomenrijen. De beplanting is geconcipieerd als laat 19de-eeuwse stadsverfraaiing na ontmanteling van de stadsvesten en met een uitzonderlijk en traditioneel gebruik waarbij de vruchten van de fruitbomen door bewoners kunnen worden geoogst door de bomen tijdelijk af te huren van de stedelijke overheid.


ID: 201098 | Bouwkundig element

Divisional Collecting Post Cemetery and Extension

Hogeziekenweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd door R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, deels ommuurde, deels omhaagde begraafplaats met smeedijzeren toegangspoortjes, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', tegelpaden, schuilgebouwen en twee perken met grafstenen.


ID: 201125 | Bouwkundig element

Buffs Road Cemetery

Hogeziekenweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van A.J.S. Hutton. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met vooraan het 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig verspreide witte grafstenen.


ID: 30801 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Hospitaalstraat (Ieper)
Mariakapel, daterend van 1868, door haar eclectische bouwtrant de doorsnee-wegkapel-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw overstijgend. Eénbeukig bedehuisje van één travee met driezijdige sluiting; rode baksteenbouw en leien zadeldak.