Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 42677 | Bouwkundig element

Ekstermolen

Brainestraat 7 (Oud-Heverlee)
De Ekstermolen of Molen van Blanden, gebouwd in 1846, is een korenmolen, van het type bovenkruier (kettingkruier), stenen stellingmolen.


ID: 42671 | Bouwkundig element

Watermolen van de Zoete Waters

Waversebaan 262 (Oud-Heverlee)
Dubbelhuis met één verdieping onder zadeldak, kern uit einde 17de eeuw, verbouwd einde 18de eeuw.


ID: 11736 | Bouwkundig element

Pannenfabriek T.T.R.

Pannenfabriek 1 (Oud-Turnhout)
Industrieel complex waarvan oudste gebouwen opklimmen tot circa 1920, na de Tweede Wereldoorlog herstellings-, verbouwings- en moderniseringswerken.


ID: 11750 | Bouwkundig element

Windmolen Van Steenbergen

Steenweg op Mol (Oud-Turnhout)
Molen Van Steenbergen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1905.


ID: 308984 | Landschappelijk geheel

Kloostersite ‘Abdij van Beaulieu’ met Steenkouter, Kloosterkouter en Langemeersen

Bevere (Oudenaarde), Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem)
De kloostersite ‘Abdij van Beaulieu’ met Steenkouter, Kloosterkouter en Langemeersen is een gevarieerd oud cultuurlandschap met een voormalige kloostersite en aansluitend koutercomplex, overgaand in het meersengebied van de Schelde, met daar tussenin het traditionele meerskantgehucht Huiwede.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
Het gebied ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 27008 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Aalststraat 102 (Oudenaarde)
Burgerhuis in art-decostijl gebouwd door stucadoor R. Messiaen naar ontwerp van 1929; drie bouwlagen onder plat dak met recht erkervormig uitgebouwde traveeën over twee bouwlagen. Gecementeerde gevels verfraaid met decoratieve friezen met keitjes en gecementeerde banden met bloemenslingers. Erachter gelegen bedrijfsgebouwtje in gelijkaardige stijl; naar verluidt opgetrokken als woning.


ID: 27402 | Bouwkundig element

Brouwerij Liefmans

Aalststraat 200 (Oudenaarde)
In 1927 werd de vergunning verleend tot het bouwen van een volledig nieuwe brouwerij aan de oostelijke Schelde-oever op grondgebied Edelare. Baksteenbouw met beton in verschillende volumes onder plat dak met grotendeels behouden infrastructuur. In de lagere bijgebouwen is er naast de vroegere schrijnwerkerij en smidse een klein museum ondergebracht.


ID: 27396 | Bouwkundig element

Kantoor- en fabrieksgebouw Aldia

Aalststraat 3 (Oudenaarde)
Fabriek van confituur en fruitconserven, opgericht in 1924. Bedrijf gestart op Edelareberg in 1921. Het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd kantoorgebouw rechts van de fabriek en het nieuwe fabrieksgebouw met garages en opslag van grondstoffen aan de overkant van de straat bleven bewaard. Het oude bakstenen bedrijfsgebouw van zeven traveeën onder raekemdaken is niet bewaard.


ID: 27029 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Baarstraat 53 (Oudenaarde)
Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, vermoedelijk uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw, naar verluidt met oudere kern en aangepast in de jaren 1950. In 1853 met stijfselfabriek achteraan.