Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20953 resultaten


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 74017 | Bouwkundig element

Boerenwoning

St.-Franciscusstraat 5 (Brakel)
Gewitte bakstenen boerenwoning van aanvankelijk zes traveeën waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, later rechts uitgebreid met twee traveeën. Straatgevel afgelijnd door brede getrapte daklijst.


ID: 74019 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve en café

St.-Liebertusdreef 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve; links aansluitend breed ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers met gekasseide oprit; grotendeels gekasseide binnenplaats. Verankerde en gewitte bakstenen boerenwoning van zes traveeën, onder zadeldak, met overwegend uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achteraan aansluitend gewit bakstenen bedrijfsgebouw met onder meer stallen, onder pannen zadeldak.


ID: 74021 | Bouwkundig element

Pastorie

St.-Martensstraat 3 (Brakel)
Oude pastorie, heden kloosterhuis bij het Sint-Franciscustehuis. Als pastorie opgericht in het vierde kwart van de 18de eeuw door toenmalig pastoor J. B. De Landtsheere en als dusdanig gebruikt tot circa 1835. Achterin gelegen dubbelhuis van zeven traveeën en een bouwlaag onder mansardedak, als pastorie opgericht in het vierde kwart van de 18de eeuw en als dusdanig gebruikt tot circa 1835.


ID: 74025 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49-53 (Brakel)
Symmetrisch gebouw uit 1871 van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose, werd de rechter helft volledig in gebruik genomen als gemeentehuis.


ID: 74022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

St.-Martensstraat 5 (Brakel)
Pastorie met laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, gebouwd in 1839. Ruime achtertuin, afgesloten door bakstenen muur. In de as van de achterdeur opgericht achthoekig bakstenen tuinpaviljoentje met plat dak.


ID: 74109 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

St.-Sebastiaansplein 6, 6A (Brakel)
In de zuidoostelijke pleinhoek, aan het kerkhof palende grote gesloten hoeve. In 1866 in oriëntatie gewijzigde boerenwoning uitgebreid tot huidig volume van twee verdiepingen voorzien van poorttravee met brede doorrit links; straatgevel van boerenburgerhuis vroeger beraapt doch in 1962 aangepast en binnenshuis vernieuwd.


ID: 43741 | Bouwkundig element

't Hof Van De Putte

St.-Ursmarsstraat 16 (Brakel)
Grote gesloten hoeve, gedeeltelijke aanpassing en vergroting uit het derde kwart van de 19de eeuw van hoeve met losse bestanddelen die zou opgericht zijn in 1792. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. U-vormig tot een geheel aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen, met uitzicht van de tweede helft van de 19de eeuw doch waarschijnlijk nog deels uit eind 18de eeuw. Circa 1950 ingebouwde oudere wegkapel, mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 43742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

St.-Ursmarsstraat 20 (Brakel)
Melding reeds in 1622 van een omwalde oude pastorie met brouwerij. Huidige pastorie voornamelijk uit de 18de eeuw, gelegen ten noordwesten naast de kerk met symmetrisch in U-vorm aangelegde gebouwen. Kleine binnenplaats met ten westen van het woonhuis, ten zuiden en ten noorden lage bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw en ertussen ten oosten, tuinmuur grenzend aan het kerkhof. Ruime ommuurde pastorietuin ten zuiden en westen.


ID: 73884 | Bouwkundig element

Brouwerij Derby met brouwerswoning

Stationsstraat 38-40 (Brakel)
Brouwerij, circa 1898 opgericht. Nummer 38. Bedrijfspand oorspronkelijk van één bouwlaag in het tweede kwart van de 20ste eeuw verhoogd. Nummer 40. Goed bewaard laadluik met overstekend zadeldak en gesmeed ijzeren balkon. Brouwerswoning in 1905 met twee traveeën vergroot en mogelijk voorzien van huidige geveldecoratie. Beeldbepalend onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.