20955 resultaten
ID: 73863 | Bouwkundig element
Roensveldstraat 3 (Brakel)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gebetonneerd erf, aan straatzijde afgesloten door muur met lage aanbouwtjes.
ID: 73864 | Bouwkundig element
Romeinseweg 2 (Brakel)
Gerenoveerd hoekhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlagen onder zadeldak, voorheen onderdeel van gesloten hoevecomplex. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint. In rechter bovenhoek van de straatgevel, gevelnis met gepolychromeerd Christusbeeld op houten kruis.
ID: 74012 | Bouwkundig element
Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.
ID: 74013 | Bouwkundig element
Ronsesestraat 265 (Brakel)
Het Hof ten Bossche is een imposante historische hoeve, die zich situeert in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel, op de hoge kouterrug nabij het Brakelbos. De geïsoleerde hoevesite is vanuit het westen bereikbaar via een tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg waarvan het tracé minstens opklimt tot de 17de eeuw. De kasseiweg passeert langs een bijhorende boomgaard en lager gelegen vijver. De gesloten configuratie van de overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint gaat minstens terug tot het midden van de 17de eeuw, omvat een architecturaal waardevol gebouwenbestand uit de 17de eeuw, de jaren 1790-1791, 1793 en 1805.
ID: 43739 | Bouwkundig element
Rovorst 56 (Brakel)
Grote gesloten hoeve met fraai volume, overhoeks ingeplant aan de straat tegenover markerende rij van vier linden. Bakstenen gebouwen met vrijwel vierkante aanleg onder snijdende zadeldaken met twee afgewolfde uiteinden, uit de eerste helft van de 19de eeuw, wellicht in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid. Ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt.
ID: 43738 | Bouwkundig element
Rovorst 6 (Brakel)
Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Met gras begroeid voorerf met laag driedelig ijzeren toegangshek.
ID: 73976 | Bouwkundig element
Schudewee 13 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenarbeidershuis van zes traveeën onder rechts afgewolfd en mank pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw doch duidelijk deels gerenoveerd. Overdekte steenput op het voorerf onder overstekend pannen zadeldak. Klein losstaand bijgebouw.
ID: 73975 | Bouwkundig element
Schudewee 5 (Brakel)
Boerenarbeiderswoning, zijdelings aan de straat palend. Breedhuis van anderhalve bouwlaag en zes traveeën onder mank pannen zadeldak; waarschijnlijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwde en uitgebreide oudere woning.
ID: 73869 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Serpentestraat 10 (Brakel)
Voormalige pastorie van Sint-Pieter-in-de-Banden in 1909 tot dekenij verheven. In 1857-1859 in L-vorm opgetrokken ter vervanging van de meer noordoost-gesitueerde vervallen oude pastorie van één bouwlaag. Dubbelhuis met ommuurde kleine voortuin en ruime, volledig ommuurde achterliggende tuin met twee oude beuken. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.
ID: 74045 | Bouwkundig element
Sieregem 1 (Brakel)
Voormalige kloosterhoeve van de abdij van Ename, reeds vermeld van in de 16de eeuw. Grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met ruim gekasseid binnenerf. U-vormig aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, vervangen in 1911.