Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 27436 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Doorn

Doorn 16 (Oudenaarde)
Mooie ten noordwesten van de Diepenbeek gelegen semigesloten vierkante hoeve met boerenwoning in kern wellicht opklimmend tot 1683-1687. Fraai ijzeren hek tussen bakstenen pijlers dat leidt naar het grotendeels gekasseid binnenerf met grasperk en begroeiing in het midden, op de vroegere mestvaalt. Verankerde baksteenbouw met tandlijst op gecementeerde plint onder pannenbedaking.


ID: 27438 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen en smidse

Doorn 25-29 (Oudenaarde)
Aaneengebouwde huisjes van één bouwlaag uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder doorlopend zadeldak.


ID: 27405 | Bouwkundig element

Herenhuis met bedrijfsgebouw

Edelareberg 15 (Oudenaarde)
Achterin een lange oprit gelegen woning en dienstgebouwen. In 1921 oprichting van het fruit- en conservenbedrijf van de familie Thienpont. Herenhuis in eclectische stijl van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag met souterrain onder zadeldak, uit derde kwart 19de eeuw. Ten westen ernaast, gewit bedrijfsgebouw op gepikte plint van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27101 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Einestraat 19 (Oudenaarde)
Brouwerswoning van de Brasserie O. Liedts, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons.


ID: 27440 | Bouwkundig element

Brouwerij Cnudde

Fabrieksstraat 8 (Oudenaarde)
Bakstenen brouwerijcomplex van twee en drie bouwlagen onder zadeldak, in de 19de eeuw zeepziederij. Ten noordoosten, achterin gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 27123 | Bouwkundig element

Hoekpand

Generaal Pershingstraat 9 (Oudenaarde)
Hoekpand met de Gevaertsdreef in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd: de architekt Lippens Jules, Gent, volgens bouwvergunning van 1933 voor eigenaar O. Van den Storme. Zuivere baksteenarchitectuur aansluitend bij het werk van de Nederlandse architect W.M. Dudok en sterk geïnspireerd op Dudoks Raadhuis van Hilversum van 1928. Aansluitende bakstenen muur en vroegere weverij, nu garage met toegevoegde bovenverdieping, in de Gevaertsdreef, gebouwd in 1935 eveneens naar ontwerp van Jules Lippens in de tuin van de woning.


ID: 27174 | Bouwkundig element

Textielfabriek

Gobelinstraat 1-3, 6-10, Jacob Lacopsstraat 2, 18-22 (Oudenaarde)
Textielfabriek van weduwe Prosper Gevaert en zonen. Inplanting van drie blokken opgetrokken tussen 1909 en 1911. Volgens vergunning oudste katoenspinnerij en stoommachine van 1909 en oprichting van een ververij en blekerij in 1911; uitbreiding en vernieuwen van de weverij en ververij in 1922.


ID: 27445 | Bouwkundig element

Werkplaats in art-decostijl

Graaf van Landaststraat 19 (Oudenaarde)
Dubbelhuis in art-decostijl van eind 1930. Baksteenbouw van twee bouwlagen, op arduinen plint, onder pseudomansardedak met drie dakkapelletjes. Markante erker en ijzeren leuningen, links garage in verhoogde travee.


ID: 27610 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij

Hauwaart 12-18 (Oudenaarde)
Voorheen gesloten hoeve met bijbehorende brouwerij, herhaaldelijk aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd tot een klein industrieel gebouwencomplex, min of meer met behoud van de vroegere aanleg met rechthoekige binnenplaats. Heden deels gesloopt en deels aangepast tot winkelhuis en drie woningen. Resterende gebouwen voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 27617 | Bouwkundig element

Brouwerij Roman

Hauwaart 78, 82, 103-105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning De Clocke, met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij. In 1926 aanvang van de volledige vernieuwing van de brouwerij. Voortdurende expansie en modernisering van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog tot op heden, echter met behoud van de bedrijfsgebouwen uit het interbellum naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Aanpassing van het gedeelte van het complex rechts van de toegangspoort in de jaren 1950 naar ontwerp van architect V. Peeters met onder andere de burelen en vroegere brouwerswoning. Aan de overkant van de straat, bij het bedrijf horend alleenstaand gewit bakstenen gebouw met industriële functie in landelijke villastijl van circa 1940 en rode bakstenen villa uit begin jaren 1940 naar ontwerp van architect A. Peynsaert.