Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 89164 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning en bijhorende woning

Beverhoutsveldstraat 15 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning en bijhorende woning ingeplant op een hoekperceel bij de Praetbaliestraat.


ID: 89166 | Bouwkundig element

Herbergen

Beverhoutsveldstraat 38 (Beernem)
Voormalig gemeentehuis van Oedelem, tot 1973 in gebruik als herbergen, zogenaamd "Herberg Het vliegende paard" (links) en "Herberg Het zwart paard / C. D'Hollander" (rechts). Volgens het kadaster wordt het onregelmatig volume in 1858 volledig gereconstrueerd, de achterliggende bijgebouwtjes blijven behouden. In 1877 wordt het linkergebouw afgebroken en wordt er een kleiner volume in het verlengde van het woonhuis/herberg opgetrokken. Linkervolume wordt opgesplitst in tweewoonst in 1888. In 1911 wordt het kleiner rechter volume aangebouwd. Aan de straatzijde eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevels. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken. Bij linker deel een geïntegreerde stal.


ID: 89167 | Bouwkundig element

Hoeve Ide

Beverhoutsveldstraat 47 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met aanwezigheid van de mestvaalt, ten oosten van de schuur gelegen. Opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830 als een tweewoonst, linker woning opmerkelijk kleiner dan rechterwoning, met bijhorende stal, bakhuis en landgebouw. Eénmaking van de woning in 1860.


ID: 89356 | Bouwkundig element

Romp van Zeldonkmolen met molenaarswoning en schuur

Blind Ezelstraat 1 (Beernem)
Romp van de Zeldonkmolen, een stenen bergmolen, die in 1871-1872 werd opgetrokken als korenwindmolen ter vervanging van een houten staakmolen. Bij de molenromp staat een molenaarswoning, opgetrokken tussen 1810 en 1829, en een dwarsschuur uit 1862.


ID: 89169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blind Ezelstraat 4 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen L-vormig ingeplant op een deels omhaagd perceel toegankelijk via een hekken in buisstaal. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: op het primitief kadasterplan van 1830 opgetekend als vrijstaand woonhuis met parallelle schuur. In 1969 volgt een ingrijpende verbouwing waarbij de oude schuur wordt afgebroken en aan het woonhuis wordt een dwarsvleugel gebouwd.


ID: 88979 | Bouwkundig element

Winkel

Bloemendalestraat 134 (Beernem)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak; volgens het kadaster te dateren 1865.


ID: 88948 | Bouwkundig element

Herberg

Bloemendalestraat 2 (Beernem)
Herberg van het type afspanning gelegen aan het kruispunt bij de baan Brugge - Knesselare afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Beeldbepalend dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën oorspronkelijk bestaande uit één bouwlaag, aan voorzijde circa 1911 opgetrokken tot twee bouwlagen onder mank zadeldak.


ID: 88953 | Bouwkundig element

Modernistisch winkelpand

Bloemendalestraat 24 (Beernem)
Modernistisch winkelpand uit de jaren 1930. Typisch materiaalgebruik en voegwerk, zie dudokvoegen. Begane grond voorzien van tegelbezetting. Bovenbouw van gele baksteen uitgewerkt als een ondiepe bijna gevelbrede erkeruitbouw.


ID: 88949 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bloemendalestraat 6 (Beernem)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, vermoedelijk gebouwd in 1890 als bakkerij.


ID: 88962 | Bouwkundig element

Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl

Bloemendalestraat 66 (Beernem)
Voormalige herberg Tivoli, zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij De pijl op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van 1881. Rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.