Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 56675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stuiverstraat 470 (Oostende)
Hoeve gelegen aan de westrand van de Sint-Catharinapolder, drooggelegd in 1744. De site is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en lag toen op de kruising van de Stuiverstraat en de Dode Kreek, waarvan de Guldensporenlaan het tracé grosso modo volgt; op die kaart hoeve met één volume en aangelegde omhaagde moestuin.


ID: 56682 | Bouwkundig element

De Cafhoekhoeve

Torhoutsesteenweg 668 (Oostende)
Gelegen ten oosten van de Torhoutsesteenweg verscholen achter de rij grote nieuwe winkelcomplexen. Het jaartal "1635" op een balk wijst op een 17de-eeuwse kern; aangeduid als site op de Ferrariskaart (1771-1777) en op de Atlas der Buurtwegen (1843). Huidige hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw aan beide zijden van een verhard langwerpig erf. Verankerde witgekalkte baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 36751 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aalmoezenijestraat 35 (Oosterzele)
Toegang tot het erf via twee vierkante bakstenen hekpijlers. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis met haast blinde achtergevel aan de straatzijde; één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36767 | Bouwkundig element

Hof van Kalenberge

Boterhoek 4 (Oosterzele)
Voorheen met brede, enkelvoudige rechthoekige omgrachting en een dreef naar het karmelietenklooster van Bottelare. Heden hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgracht ten noorden. Woning op sterk afhellende terp, achter een parallelle dienstvleugel met doorrit. Enkelhuis van één bouwlaag en zes traveeën, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 36795 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Botsewegel 4 (Oosterzele)
Kleine hoeve met losse bestanddelen en een ijzeren toegangshek op het eind van de zandweg naar het boerenerf. Oorspronkelijk naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis (heden werkplaats) van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw.


ID: 36736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brielstraat 40 (Oosterzele)
Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), in kern waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Drooghout 3 (Oosterzele)
Keuterboerderij met losse bestanddelen, gedeeltelijk omhaagd. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit begin 19de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen gevels op gepikte plint.


ID: 36800 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Frankenbos 1 (Oosterzele)
Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (pannen); jaartal 1797 in moerbalk.


ID: 36757 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Geraardsbergse steenweg 30 (Oosterzele)
Achterin gelegen, naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en oorspronkelijk zes traveeën, uit eind 18de eeuw. In de eerste helft van de 19de eeuw aangepast en links vergroot met een woning van twee traveeën.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.