Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3227 resultaten


ID: 58064 | Bouwkundig element

Herberg Den Oude Weyman

Blankenbergse Steenweg 44 (Zuienkerke)
Voormalige 18de-eeuwse herberg, nu leegstaande hoeve van het langgeveltype, bestaande uit een boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën, met links daarvan een geïncorporeerd stalgedeelte van vier traveeën. Alles onder één zadeldak met Vlaamse pannen met aanbouw en achterliggende stal.


ID: 58065 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Blankenbergse Steenweg 68 (Zuienkerke)
Voormalige 19de-eeuwse herberg 't Leegland. Lage witgekalkte boerenwoning van drie traveeën onder Vlaamse pannen zadeldak met bewaarde muuropeningen.


ID: 57915 | Bouwkundig element

Hoeve met herberg Strooienhaan

Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Op de kaart van P. Pourbus 1561-1571 staat op deze plaats een hoeve met losse bestanddelen aangeduid. Een kaart van 1714 toont voor de eerste maal een herberg. Nu draagt de huidige hoeve met voormalige herberg deze naam. In de tweede helft van de 20ste eeuw kent de hoeve nog enkele ingrijpende verbouwings- en uitbreidingswerken. Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen in L-vorm, stalvleugel vermoedelijk met oudere kern, boerenwoning en stalgebouwen. Kleine boerenwoning tussen stal en voormalige herberg, wellicht daterend uit midden 20ste eeuw.


ID: 58035 | Bouwkundig element

Herberg

Doelhofstraat 34 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, beeldbepalend gelegen binnen de dorpskom op de hoek met het kerkplein; gecementeerde lijstgevel van vijf + één hoek- + twee traveeën en twee bouwlagen.


ID: 58037 | Bouwkundig element

Herberg en Gemeentehuis van Nieuwmunster

Doelhofstraat 40, 40B (Zuienkerke)
Voormalige herberg, in 1710 herberg het Caetspel en gemeentehuis van Nieuwmunster, grenst aan het kerkhof met bakstenen tuinmuur. Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel van zes traveeën en anderhalve bouwlaag.


ID: 58019 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Dorpweg 55 (Zuienkerke)
Bakstenen hoekhuis van eerste kwart 20ste eeuw, voormalige herberg. Rode baksteenbouw van één travee + één hoektravee + drie traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 57987 | Bouwkundig element

Herberg Het Mortierken

Dorpweg 88 (Zuienkerke)
Historische herberg in de dorpskern. Hoeve met dezelfde naam voor het eerst vermeld in 1661, eerste vermelding als herberg Het Mortierken in 1768. Bakstenen herberg van zes traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak, lijstgevel met muurankers, gekaleid met gepekte plint en met bijgebouwen.


ID: 57989 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Sebastiaan

Dorpweg 94 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, eerste vermelding als herberg met die naam in 1768. Lang, beeldbepalend gebouw met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwen aan de vaart en achterin bunker met nis uit de Eerste Wereldoorlog, wat verwijst naar de functie van kazerne tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 302142 | Bouwkundig element

Dorpskom Houtave

Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De historische dorpskern van Houtave bevindt zich ten zuiden van de Oosternieuwweg Zuid. Centraal ligt de Sint-Bavo en Machutuskerk met omringend, omhaagd kerkhof. De kerk wordt omgeven door de Pastoriestraat, ten oosten, noorden en westen en de Kerkhofstraat ten zuiden.


ID: 57932 | Bouwkundig element

Herberg Drie Koningen

Kerkhofstraat 17 (Zuienkerke)
Herberg Drie Koningen, in de 19de eeuw deel van één grote afspanning. Vermoedelijk 17de-eeuws, gebouwd als losstaande herberg met aanhorigheden en vermeld in 1654. Nu laag half vrijstaande hoekwoning, vijf en twee traveeën, een bouwlaag onder zadeldak, twee opkamertraveeën langs de Zakstraat onder hoger zadeldak. Witgekaleide baksteenbouw op hoge gepekte plint, muurankers, kelder en oorspronkelijk schrijnwerk. Via ijzeren hek smalle toegang tot kleine betegelde binnenkoer waarrond witgekaleid voormalig bakhuis en zomerkeuken.