Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 89357 | Bouwkundig element

Herberg

Citroenstraat 1 (Beernem)
Vrijstaande hoekwoning, weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1810 en op het primitief kadasterplan van 1829. Volgens het kadaster verbouwd tot huidig volume in 1862.


ID: 89212 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Danegemstraat 17A (Beernem)
Voormalige hoeve, op een kaart van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als een woning met geïntegreerde stal, twee landgebouwen loodrecht op de straat gebouwd en een vrijstaand bakhuis.


ID: 89213 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Danegemstraat 19 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Het erf was oorspronkelijk toegankelijk via een gietijzeren hekken. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1858. Weliswaar vermoedelijk verbouwd in de jaren 1930. De vrijstaande schuur evenwijdig met de straat gebouwd.


ID: 88994 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Den Overzet 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels geasfalteerd en met gras begroeid erf. De erftoegang bestaat uit twee bakstenen pijlers en smeedijzeren hekken. Links van de erfpijler een notelaar. De site staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Boerenwoning bestaande uit een samenstel van twee woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema en een geïntegreerde stal. Een imposante langsschuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit.


ID: 89002 | Bouwkundig element

Herberg Nieuwe Driekoningen

Drie Koningen 14 (Beernem)
Tot 1921 in gebruik als herberg. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gedeelte, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gaat zeker terug tot de 18de eeuw.


ID: 89359 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning en  bedrijfsgebouwen

Eiland 1 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning met bijhorende bedrijfsgebouwen op een omhaagd hoekperceel bij de Oedelemsteenweg. Het geheel is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 89364 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jorishof

Eiland 20 (Beernem)
Vermoedelijk de oudste hofstede van de parochie die de oorspronkelijke zetel van de heerlijkheid Sint-Joris vormde. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf met grasperk. Hoeve reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 als vrijstaand woonhuis, groot landgebouw en bakhuis. Volgens het kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1862, weliswaar met behoud van de oudere kern zie interieur en bouwsporen. Woonhuis van zes traveeën en een opkamertravee onder pannen zadeldak. Bijhorende vrijstaande stal, gedateerd 1807.


ID: 89370 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve en nutsgebouwen

Galgeveld 51 (Beernem)
Langgevelhoeve met geïntegreerde stal en achterliggende nutsgebouwen. Fasegewijs tot stand gekomen: de twee aaneengesloten gebouwen staan weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 en op het primitief kadasterplan van 1829 en werden volgens het kadaster in 1862 vergroot.


ID: 89373 | Bouwkundig element

Neerhof bij het Galgeveldkasteeltje

Galgeveld 60 (Beernem)
Langgevelhoeve gelegen binnen een omwalling met het kasteel Galgenveld. Het perceel wordt vooraan afgebakend door een betonnen afsluiting en aan de achterzijde door een bakstenen tuinmuur horende bij het kasteel. Fasegewijs tot stand gekomen: het volume is opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778. Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. Geheel van negen traveeën en een bouwlaag onder een doorlopend pannen zadeldak.


ID: 89005 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gevaerts-Zuid 42 (Beernem)
Voormalige hoeve, oorspronkelijk bestaande uit losse bestanddelen. Enkel het boerenhuis is bewaard gebleven. Boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk met een oude kern.