Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 56648 | Bouwkundig element

De Paalsteenhoeve

Kruishofstraat 2 (Oostende)
Historische hoeve, in kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreidingen van de eerste helft van de 19de eeuw. Semigesloten hoeve met witgekalkte verankerde bakstenen bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken, opgesteld rondom rechthoekig verhard erf met mestvaalt.


ID: 56649 | Bouwkundig element

Noord Hoeve

Leemstraat 1 (Oostende)
Hoeve met losse lage 19de-eeuwse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken, met zijpuntgevels met schouderstukken, aandak en vlechtingen. Erftoegang ten zuiden via ijzeren hek met bakstenen pijlers. Ten westen van het erf boerenhuis, ten oosten dubbele dwarsschuur met aansluitende stal, en ten zuiden aan de straat bijgebouw.


ID: 56650 | Bouwkundig element

Roosehoeve

Legeweg 15 (Oostende)
Naar verluidt sinds eind 19de eeuw, genoemd naar de vroegere eigenaars. Gelegen nabij de Oefenrenbaan en ten zuiden van de Duinkerkseweg.(Hoeve werd ondertussen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe weg voor zwaar verkeer, parallel met de Duinkerkseweg. Hoeve met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit losse bakstenen bestanddelen uit de 19de eeuw, rondom een deels gekasseid rechthoekig erf met drinkplaats en mestvaalt.


ID: 56630 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.


ID: 56662 | Bouwkundig element

Rosmolenhof

Schorredijk 6 (Oostende)
Gelegen ten noorden van de circa 1803 drooggelegde Snaaskerkepolder, aan de dorpskant van de Schorredijk. Hoeve met losse lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) rondom rechthoekig, niet verhard erf met begrinte oprit. Erftoegangen ten zuiden via vernieuwde bakstenen boogbrug over Provinciegeleed en betonnen voetgangersbrugje tegenover het boerenhuis.


ID: 56661 | Bouwkundig element

Hoeve De Thebusse

Schorredijk 7 (Oostende)
Historische hoeve die haar naam te danken heeft aan de typische vorm van het boerenhuis. De hoeve grenst aan de Schorredijk, en is gelegen vlakbij de dorpskom van Stene. De Schorredijk begint aan de Steensedijk en eindigt aan de Torhoutsesteenweg. De dijk is ontworpen circa 1720 en omsluit de Snaaskerkepolder, die samen met de Sint-Catharinapolder en de Keignaertpolder als een spoelpolder moest instaan voor het uitschuren van de circa 1700 opnieuw verzande Oostendse haven.


ID: 56666 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hooge Barriere

Steensedijk 403 (Oostende)
Historische hoeve "Hooge Barriere", recente naamgeving naar de vroegere herberg annex tolhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op de hoek Steensedijk/ Torhoutsesteenweg. Hoeve aangeduid op een rolkaart van 1760, op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op de 18de-eeuwse kaarten bestaat de hoeve uit drie volumes, waarvan twee in elkaars verlengde en een derde ervoor (nok evenwijdig met andere gebouwen).


ID: 56675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stuiverstraat 470 (Oostende)
Hoeve gelegen aan de westrand van de Sint-Catharinapolder, drooggelegd in 1744. De site is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en lag toen op de kruising van de Stuiverstraat en de Dode Kreek, waarvan de Guldensporenlaan het tracé grosso modo volgt; op die kaart hoeve met één volume en aangelegde omhaagde moestuin.


ID: 56682 | Bouwkundig element

De Cafhoekhoeve

Torhoutsesteenweg 668 (Oostende)
Gelegen ten oosten van de Torhoutsesteenweg verscholen achter de rij grote nieuwe winkelcomplexen. Het jaartal "1635" op een balk wijst op een 17de-eeuwse kern; aangeduid als site op de Ferrariskaart (1771-1777) en op de Atlas der Buurtwegen (1843). Huidige hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw aan beide zijden van een verhard langwerpig erf. Verankerde witgekalkte baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 36751 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aalmoezenijestraat 35 (Oosterzele)
Toegang tot het erf via twee vierkante bakstenen hekpijlers. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis met haast blinde achtergevel aan de straatzijde; één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot eind 18de eeuw.