Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 55070 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk met kerkhof

Schorestraat (Middelkerke)
Parochiekerk heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison uit 1922 ter vervanging vooroorlogs bedehuis in romaans-gotische stijl en gelegen in een ommuurd kerkhof.


ID: 55093 | Bouwkundig element

Holmenshoeve

Tempelhofstraat 6 (Middelkerke)
Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve, heropgebouwd in de lijn van de 19de-eeuwse traditie confer opstelling: bestanddelen oorspronkelijk los en L-vormig opgesteld rondom een erf, ten noorden, toegankelijk via inrijpoort; boerenwoning en afhankelijkheden respectievelijk ten noorden en ten westen.


ID: 54860 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Vaartdijk-Zuid 21, 20A-B (Middelkerke)
Alleenstaand, neoclassicistisch herenhuis circa 1850 gebouwd. Circa 1870 wordt het huis verkocht aan monseigneur J.J. Faict, bisschop van Brugge, die het laat verbouwen tot klooster. In 1876 komen er zusters wonen die er een ouderlingentehuis inrichten. Later richten ze een kleuter- en een lagere school in. Achterliggend erf met twee nutsgebouwen onder pannen schilddaken: links, drieledige paardenstal, rechts, tweeledig koetshuis. Ten oosten, lage klassenvleugel onder zadeldak met voorliggende ommuurde speelplaats.


ID: 54889 | Bouwkundig element

Huis Rosette

Zeelaan 33 (Middelkerke)
Alleenstaand, modernistisch getint enkelhuis uit 1935, gesigneerd en naar ontwerp van architect Van Marcke. Twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak; aanpalende garage links.


ID: 54904 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.


ID: 34261 | Bouwkundig element

Villa Van Garsse

Damstraat 236 (Moerbeke)
Grote bak- en natuurstenen villa in eclectische stijl, volgens inscriptie op een steen in de twee paar hekpijlers die deel uitmaken van de omheiningsmuur rond de tuin, gedagtekend 1910.


ID: 34255 | Bouwkundig element

Kasteel De Smet

Damstraat 24 (Moerbeke)
Herenhuis in laat-empirestijl midden een sterk ingekrompen omgevende tuin. Rechthoekig dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een geknikt schilddak, circa 1852 gebouwd door de Gentse fabrikant De Smet.


ID: 34252 | Bouwkundig element

Herenhuis

Damstraat 5 (Moerbeke)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, gebouwd circa 1860. Aansluitend ijzeren hek aan een vierkante bakstenen hekpijler.


ID: 34276 | Bouwkundig element

Kasteel Van Geeteruyen

Eksaardsedam 48 (Moerbeke)
Grote villa in eclectische stijl opmerkelijk door zijn monumentaal karakter, pittoreske aanblik en merkwaardige mengeling van bouwkarakteristieken ontleend aan de hout- en vakwerkbouw, de art nouveau en de traditionele landhuisarchitectuur. Rechthoekig houten bijgebouw, vroeger washuis en waarschijnlijk ook koetshuis en stallen. Twee kleine betonnen bunkers, vooraan en achteraan in het noordelijk gedeelte van het park; opgericht in 1916-1917 door de Duitsers als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 34283 | Bouwkundig element

Herberg De Drie Koningen

Heirweg 53 (Moerbeke)
Voormalige hoeve-herberg, vermeld in de lijst van herbergen van 1779. Naar verluidt tot circa 1960 uitgebaat als café. Heden hoeve van het semigesloten type. Aan de straat palend breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Rechts naast de woning aanpalend bakstenen bedrijfsgebouw met gesloten straatgevel.