Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 213333 | Bouwkundig element

Ramparts Cemetery, Lille Gate

Rijselstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog op de Vestingen van Ieper, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt grotendeels omheind met een haag, behalve aan de waterzijde. De begraafplaats heeft een smeedijzeren toegangshek en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen graven zijn eerder onregelmatig geschikt.


ID: 30682 | Bouwkundig element

Hoeve Haaghof

Rozelaarstraat 4 (Ieper)
Dieperin gelegen langgestrekt hoevetje, voorafgegaan door weilanden, deels omzoomd met doornhaag; onverharde erfoprit afgesloten door middel van gietijzeren hek.


ID: 201149 | Bouwkundig element

Voormezeele Enclosure No 3

Ruuschaartstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.C. Von Berg. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met een 'Stone of Remembrance', 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig geschikte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201165 | Bouwkundig element

Maple Copse Cemetery

Schachteweidestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een begraafplaats met een rechthoekig grondplan, omgeven door een gracht die verstevigd is met muurtjes, met een toegangsgebouw met rondbogige doorgang, een 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig verspreide grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen, struiken en bloemperken.


ID: 201147 | Bouwkundig element

Bus House Cemetery

Sint-Elooisweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, 'Cross of Sacrifice' en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 305358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Sint-Elooisweg (Ieper)
Bij de kerk van Voormezele werd een linde aangeplant als vrijheidsboom ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaat werd geplaatst in 1968, 50 jaar na het einde van de oorlog.


ID: 201120 | Bouwkundig element

Hagle Dump Cemetery

Sint-Pieterstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een bijna rechthoekige begraafplaats omheind door een bakstenen muur, met centraal vooraan een 'Cross of Sacrifice' en zes vrij regelmatig geschikte perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.


ID: 201109 | Bouwkundig element

The Huts Cemetery

Steenakkerstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, na de oorlog vormgegeven door E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats is omheind met een muur en afsluitingshagen. De toegang is afgebakend met hoge witte pijlers met geprofileerde kroonlijst. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en een bakstenen schuilhuis, evenals 15 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 83695 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Steentjemolenstraat (Ieper)
Veldkapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met traditioneel uitzicht: bakstenen gebouwtje met rechthoekige plattegrond onder zadeldakje.