Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 34294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilig Hartparochie met tuin

Kruisstraat 39 (Moerbeke)
De pastorie met omringende tuin werd opgetrokken in 1906-1907 naast de parochiekerk Heilig Hart en eveneens naar ontwerp van architect A. De Pauw. Het dubbelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De neogotische bakstenen lijstgevel wordt gekenmerkt door verticaliserende spitsboogvormige spaarvelden per travee.


ID: 34296 | Bouwkundig element

Hoeve

Kruisstraat 46 (Moerbeke)
Hoeve met aan de straat gebouwde woning. Boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak (kunstleien), daterend van circa 1900 (?).


ID: 34301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lippens

Lindenplaats 7, 7A (Moerbeke)
Aan de straat palend kasteel geflankeerd door gemetste hekpijlers en fraai hekwerk. Achterliggend deels ommuurd park. Vrij imposant bak- en natuurstenen kasteel op min of meer rechthoekige plattegrond in neoclassicistische stijl. Twee bouwlagen van drie traveeën op kelderverdieping met verhoogde begane grond en afgedekt door een leien mansardedak. Bijbehorende voormalige conciërgerie palend aan de zijgevel van nummer 5.


ID: 34303 | Bouwkundig element

Spaans Fort Francipanie met omgeving

Molenstraat 20-22, 18B (Moerbeke)
Fort Francipanie is een fort van het type vierhoekig hoger gelegen aarden verdedigingswerk, aanvankelijk met dubbele walgrachten en zou opgericht zijn omstreeks 1585 gelijktijdig met het noordelijk gelegen grotere Moerspuifort bij Zuiddorpe onder Axel en in 1644-1645 heropgericht. IJzeren toegangshek aan twee hoge gewitte vierkante bakstenen hekpijlers onder pannen ezelsrug. Midden het fort is een onbewoonde boerenwoning gelegen die vermoedelijk opklimt tot de 18de eeuw.


ID: 34341 | Bouwkundig element

Restanten van het Kasteel Wulfsdonk

Terwesttragel 2 (Moerbeke)
Voormalig Kasteel Wulfsdonk, later Zamans Kasteel, heden buitenverblijf in een landelijk gelegen kasteelpark met vijver, resten van de vroegere walgrachten en bijbehorende dreven. Van belang als in oorsprong laatmiddeleeuws omgracht kasteelgoed. Van het Zamans kasteel bleef enkel het sierlijke ijzeren toegangshek met aansluitend hekwerk aan twee uitgewerkte hardstenen hekpijlers bewaard.


ID: 52690 | Bouwkundig element

Dekenij

Graaf de Broquevillestraat 2 (Mol)
De neogotische dekenij dateert van circa 1910 en werd gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect Jules Taeymans.


ID: 52686 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Graaf de Broquevillestraat 2A (Mol)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1852-1853 met geïntegreerde laatgotische toren van circa 1500, rond de kerk boerenkrijgmonument en oorlogsmonument.


ID: 52880 | Bouwkundig element

Toegangspoort

Postel 50 (Mol)
Bestaande uit geringde arduinen pijlers met bekronende siervazen en ijzeren hek.


ID: 52764 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Statiestraat 42 (Mol)
Halfvrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en voortuintje omheind met ijzeren hek, van 1899.


ID: 24025 | Bouwkundig element

Hofstede Demyttenaere

Beselarestraat 50 (Moorslede)
Losse, lage bestanddelen van donkere baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels begraasd erf met boerenhuis ten noorden en palend aan de straat, stalvleugel ten oosten en dwarsschuur met resten van ast ten westen.