Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 27534 | Bouwkundig element

Watermolen Abdijmolen

Sint-Salvatorsstraat 5 (Oudenaarde)
Achterin staand vrij hoog rechthoekig bakstenen gebouwtje van twee traveeën diep, onder zadeldak, voorheen horend bij de Sint-Salvatorsabdij. jKorenwatermolen, opgericht vermoedelijk in de jaren 1870, partieel verscholen achter elektriciteitscabine van circa 1925. Resten van achter aangebouwd L-vormig bakstenen landelijk bedrijfsgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, vroeger onderdeel van de grote hoeve met brouwerij, stokerij en maalderij.


ID: 27335 | Bouwkundig element

Fabrieksterrein van textielfabriek Gevaert

Tacambaroplein 3 (Oudenaarde)
Voormalig fabrieksterrein van de textielfabriek Gevaert hier opgericht volgens exploitatievergunning van 1888 door Omer en Prosper Gevaert, vermoedelijk naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert, "huisarchitect van de familie Gevaert.


ID: 27592 | Bouwkundig element

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.


ID: 27731 | Bouwkundig element

Site Bekemolen

Westerring 72 (Oudenaarde)
Bakstenen korenwindmolen gelegen in het noordoosten van Mullem, aan de voormalige spaarvijver gevoed door de Molenbeek met bijhorende molenaarswoning. De stellingmolen werd gebouwd in 1903 door molenaar Emiel Thomaes-Walraet. Ten zuidwesten van de molen ligt het molenhof dat gebouwd werd rond 1860 en in 1950 werd heropgebouwd.


ID: 27675 | Bouwkundig element

Watermolen Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Gelegen naast de Oossebeek; vroegere cirkelvormige spaarvijver ten zuiden opgevuld en nu begroeid met bomen. In oorsprong zeer oude molen. Sinds begin 19de eeuw korenwatermolen en waarschijnlijk toen aangepast. Vernieuwd in 1868 en gedeeltelijke afbraak in 1882. Alleenstaand molengebouw van gewitte baksteen onder zadeldak, aangepast aan zijn nieuwe bestemming.


ID: 45554 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Ettelgemsestraat 83-85 (Oudenburg)
Samenstel van twee arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag, met bijgebouwen. Vermoedelijk een verbouwing van één 19de-eeuws boerenhuis dat circa 1900 een wagen- en rijtuigmakerij was en in de Eerste Wereldoorlog gebruikt werd als noodkerk.


ID: 45659 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Klemskerksestraat 5 (Oudenburg)
Hoeve met 18de-eeuwse kern met deels volledig vernieuwde losse bestanddelen. Voormalig boerenhuis en achtzijdige laat 19de-eeuwse achtzijdige rosmolen zijn nog bewaard.


ID: 45584 | Bouwkundig element

Brouwerij

Marktplein 8 (Oudenburg)
Beeldbepalend 18de-eeuws gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, in de zuidwesthoek van het Marktplein. Brouwerij sinds de 19de eeuw.


ID: 45688 | Bouwkundig element

Van Massenhoeve

Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.


ID: 45689 | Bouwkundig element

Romp van Waeremolen

Noordstraat 1 (Oudenburg)
De romp van de Waere- of Vandammemolen gaat terug op een bakstenen bergmolen van 1835. Deze koren- en oliewindmolen verving een 17de-eeuwse houten molen.