Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 30635 | Bouwkundig element

Hoevetje

Poezelstraat 1 (Ieper)
Naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type met achterliggend deels gekasseid erfje, ten westen toegankelijk via hek.


ID: 214024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Linden met leilindes

Poezelstraat 14 (Ieper)
Gelegen bij de erftoegang en geflankeerd door leibomen.


ID: 30636 | Bouwkundig element

Hoeve Eikenburg

Poezelstraat 8 (Ieper)
Wederopbouwhoeve enerzijds grosso modo teruggaand op regionale hoevebouw, echter met overaccentuering van de streekeigen bouwelementen.


ID: 30830 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhof

Poperingseweg 332 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve met losse, U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak met overstekende rand op houten modillons bij schuur en stallingen, rondom een begraasd erf met centraal graspleintje; omlopende geasfalteerde, deels nog bakstenen stoepen.


ID: 30637 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Madelstede met gedenkkapel en verlaten vooroorlogse site

Ravestraat 24 (Ieper)
De hoeve is in 1921-1922 ex situ heropgebouwd naar plannen van de Ieperse architect Cyrille Schmidt. Aan de straatzijde wordt het ensemble van hoevegebouwen bepaald door de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning, en de inkompartij met kapel en toegangspoort. Door de ex situ-wederopbouw zijn ten noorden van de wederopbouwhoeve de fundamenten van de vernietigde vooroorlogse hoevegebouwen bewaard. Deze vormen een belangrijke getuige van de Eerste Wereldoorlog want de hoeve en de nu verdwenen Franse begraafplaats ertegenover lagen pal in de frontzone. De kapel - een nieuw gegeven na de oorlog - werd in 1922 opgericht.


ID: 308476 | Landschappelijk element

Kruis met geleide lindes

Ravestraat 26 (Ieper)
Een betonnen kruis, met Christusbeeld, geruggesteund door drie geleide lindes, markeert de toegang van de hoeve in de Ravestraat 26 te Boezinge.


ID: 201157 | Bouwkundig element

Bedford House Cemetery

Rijselseweg (Ieper)
Bedford House Cemetery is een grote Britse militaire begraafplaats op een voormalige kasteelsite, waarbij getracht werd zoveel mogelijk elementen van de site te behouden waaronder de wallen en ruïnes van de ijskelder en van het kasteel, aangevuld met paviljoenen uit witte natuursteen in de vorm van een ciborium, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel is getooid met opgaande bomen en struikenrijen.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 213333 | Bouwkundig element

Ramparts Cemetery, Lille Gate

Rijselstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog op de Vestingen van Ieper, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt grotendeels omheind met een haag, behalve aan de waterzijde. De begraafplaats heeft een smeedijzeren toegangshek en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen graven zijn eerder onregelmatig geschikt.


ID: 30682 | Bouwkundig element

Hoeve Haaghof

Rozelaarstraat 4 (Ieper)
Dieperin gelegen langgestrekt hoevetje, voorafgegaan door weilanden, deels omzoomd met doornhaag; onverharde erfoprit afgesloten door middel van gietijzeren hek.