Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 48575 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Smidsestraat 84 (Dendermonde)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen L-vormig geschikt rond verhard en deels begroeid erf, aan de straat afgesloten door hoge haag met ijzeren hek.


ID: 48499 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Theodoor Vermylenstraat 138 (Dendermonde)
Gedateerd 1782 op jaaranker. Met huidig grondplan al aangegeven op het primitief kadasterplan (1816). Hoeve bestaande uit woonhuis en landgebouw opgesteld in L-vorm, voorerf afgescheiden van de straat door een afsluiting in betonplaten, doorbroken door een ijzeren toegangshek.


ID: 48829 | Bouwkundig element

Hoeve

Torrestraat 35-37 (Dendermonde)
Hoeve al aangegeven op het primitief kadasterplan uit 1817, volledig gereconstrueerd en vergroot in 1872. Hoeve met U-vormige aanleg rondom verhard erf geopend naar de straat en met lindeboom. Achterin en parallel aan de straat gelegen boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 48984 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Vijfbunderstraat 11 (Dendermonde)
Herenhoeve met ommuurde tuin met herenwoning in neoclassicistische stijl met dubbelhuisindeling. De woning werd in 1885 kadastraal genoteerd ter vervanging van een ouder en kleiner gebouw met dezelfde oriëntatie. Grote langsschuur met doorrit in baksteenbouw onder een pannen zadeldak en daarachter de het lager en smaller wagenhuis met twee steekboogvormige poorten.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 48507 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlassenbroek 232 (Dendermonde)
Hoeve, gelegen achter een naar verluidt in 1938 gebouwd nieuw huis nummer 232. Perceel aan de straat afgesloten door ijzeren hek met slangenmotief aan betonnen pijlers. Langgerekt bouwvolume van één bouwlaag in verankerde baksteenbouw bestaande uit een woning en later aangebouwde, aansluitende stal, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning en naar verluidt voormalig café, van vier traveeën onder zadeldak.


ID: 48508 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Drieskenshof

Vlassenbroek 234 (Dendermonde)
Langgestrekte hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In oorsprong mogelijk oudere woning van drie traveeën, met inwendige bouwsporen wijzend op een vroegere vakwerkbouw. Bouwnaden getuigend van later aangebouwde dwarsschuur van twee traveeën met aardappelkelder ten westen en verhoogde stallen ten oosten, nu geïncorporeerd bij de woning. Ten noorden van de woning, rond gemetste bakstenen waterput en heropgebouwd bakhuisje.


ID: 48502 | Bouwkundig element

Herberg Vlassenbroek

Vlassenbroek 54 (Dendermonde)
Hoeve met herberg met achterliggend erf. Voorheen alleenstaande woning volgens kadastergegevens opgericht in 1864, in 1894 uitgebreid met rechts aansluitende schuur en kleine losstaande stal op het achtererf. Ensemble van landelijke gebouwen in verankerde baksteenbouw. Aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag. Oude ronde waterput met houten deksel op achtererf.


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 48708 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrankrijkstraat 8 (Dendermonde)
Hoeve met semigesloten aanleg en dwars op de straat ingeplante boerenwoning. De hoeve wordt voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.