Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 131724 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde op erf

Vrijthof 2 (Voeren)
De opgaande zomerlinde is aangeplant op een erf. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (bijvoorbeeld theebereiding) en houtproductie (brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De boom is aangeplant als schermbeplanting (zonne- of wind- en regenscherm). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Poppkaart aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 131463 | Landschappelijk element

Dreef van zomerlinde bij Kasteel de Borrekens

Lindendreef (Vorselaar)
Deze zomerlindedreef werd aangeplant ter verbinding van het kasteel de Borrekens met de kerk en de pastorie in het centrum van Vorselaar. Door deze verbinding illustreert de dreef de historische relatie tussen de kerkelijke en wereldlijke macht. Tevens is de dreef één van de vormgevende elementen van het dorpscentrum.


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.


ID: 133309 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij de kapel van de Huypensberg

de Merodedreef (Westerlo)
Bij de kapel van de Huypensberg staan twee opgaande zomerlindes. Het gaat om twee genetisch verschillende exemplaren


ID: 134146 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 2-4 (Wezembeek-Oppem)
Eclectisch kasteel uit de 19de eeuw met kasteelpark in landschappelijke stijl van bijna 4,5 hectare, aangelegd in de jaren 1870 in een voormalig kloosterdomein op een naar het noordoosten afhellend terrein; het kasteel werd rond 1880 met neobarok stucwerk versierd; voor één derde bebost, tot recent met een vijvertje.


ID: 205673 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel  Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

Peerstalstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gereconstrueerd op een historische kapellocatie en met recuperatie van hekken met data 1711 en 1861, verwijzend naar de vroegere kapel. Wit geschilderd bakstenen volume boven zwarte plint en onder een zadeldakje met pannen. Centraal een rondboognis afgesloten door een gerecupereerd rood geschilderd smeedijzeren hekken.


ID: 205680 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefskapel met opgaande lindes

Peerstalstraat (Wingene)
Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Sint-Jozef. Gebouwd in 1886 met twee linden. Baksteenbouw onder een zadeldakje met spitsbogige deuropening met strokendeur en smeedijzeren kruis op nok. Interieur met tongewelf, altaar achter smeedijzeren hekken met gipsen heiligenbeelden, een houten en koperen kruisbeeld.


ID: 133099 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.


ID: 134151 | Landschappelijk element

Villa Quitmann met park

Diegemstraat 37, 41 (Zaventem)
Villa in neoclassicistische stijl gebouwd in 1896 als directeurswoning in opdracht van de industrieel Hermann Quitmann, eigenaar van de 'Tannerie & Maroquinerie Belges', omgeven door ruim park deels aangelegd in landschappelijke stijl van circa 3 hectare na samenvoeging van drie afzonderlijke eigendommen. Op een aanpalend perceel aan noordwestelijke zijde werd door één van Quitamanns bedienden een bescheiden villa opgetrokken. Beide eigendommen kwamen in 1933 in bezit van de industrieel Herman Feldheim.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.