Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

828 resultaten


ID: 131116 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Steenweg Asse (Herne)
De houtkant op een talud bevindt zich op de zuidelijke helling van de Scheibeekvallei. De houtkant bestaande onder andere uit gewone es (Fraxinus exelsior), gewone hazelaar (Corylus avellana), zoete kers (Prunus avium) en zomereik (Quercus robur) ligt tussen twee akkerlanden en een grasland.


ID: 131117 | Landschappelijk element

Solitaire knoteik

Steenweg Asse (Herne)
De alleenstaande knotboom staat op de perceelsgrens van een grasland van de Scheibeekvallei en een zuidelijker gelegen akkerland. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van meer dan twee meter. De boom is geknot op 3,5 meter hoogte.


ID: 131222 | Landschappelijk element

Knoteik op perceelsgrens

Steenweg Asse (Herne)
De geknotte zomereik (Quercus robur) staat op de perceelsgrens van twee weiden. De knotboom, met een omtrek van meer dan drie meter, heeft een totale hoogte van achttien meter en een kruindiameter van twintig meter. De knothoogte van 5,5 meter is vrij hoog.


ID: 131201 | Landschappelijk element

Drie knotbomen als perceelsrandbegroeiing

Waardestraat 12 (Herne)
Drie geknotte bomen zijn aangeplant als perceelsrandbegroeiing aan de westzijde van een erf. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van 318 centimeter (gemeten op 1,5 meter hoogte) en knothoogte vier meter. De schietwilg (Salix alba) heeft een omtrek van 380 centimeter en de gewone es (Fraxinus exelsior) een van 327 centimeter met knothoogte 3,5 meter.


ID: 131195 | Landschappelijk element

Gemengde geschoren afsluitingshaag

Warlokkestraat 1A-B (Herne)
De gemengde geschoren haag bevindt zich rond de tuin, moestuin en huisweide van een hoeve. De gemengde zeer oude haag bestaat onder andere uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone es (Fraxinus exelsior), zomereik (Quercus robur) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131182 | Landschappelijk element

Gemengde veekering met sporen van vlechtwerk

Wisch-Wasch (Herne)
De gemengde vlechthaag heeft een scheerhoogte van 1,2 meter. De veekeringshaag bestaat onder andere uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), Euonymus europaeus, kroospruim (Prunus insititia), sleedoorn (Prunus spinosa), zomereik (Quercus robur ) en gladde iep (Ulmus minor). De gaten in de haag zijn dicht gevlochten met stokken en dood hout.


ID: 300840 | Landschappelijk element

Hakhout van Amerikaanse eik op donkrand

Herselt (Herselt)
Langs de donkrand ten noorden van de Zwanendonk, staat een rij Amerikaanse eiken in hakhoutbeheer.


ID: 301571 | Landschappelijk element

Dreven in Westerlo en Herselt

Berglaan, Hoge Dreef, Kaaibeek (Herselt), Annadreef, Hollandse dreef, Koning Leopoldlaan, Kwarekkendreef, Langedreef, Overwijs, Papedreef, Sint-Lambertusstraat (Westerlo)
In de eerste helft van de 17de eeuw, liet Jean-Philippe Eugène de Merode heel wat dreven aanleggen in de heerlijkheid Westerlo waarvan vele tot op heden bewaard bleven, zij het niet met de oorspronkelijke beplanting.


ID: 301566 | Landschappelijk element

Dreven in het kasteelpark de Merode

Diestsebaan (Herselt)
Jean Philippe Eugène de Merode liet in zijn kasteeldomein een geometrische tuin aanleggen met centrale vijver en stervormige dreven. De drevenstructuur van het park bleef tot op vandaag volledig bewaard, maar de begeleidende beplantingen zijn niet altijd volledig en soms anders ingevuld. Zo werden de dubbele lindendreven langs de spiegelvijver vervangen door eikendreven. die echter in 2015 gekapt werden. Ook de overige dreven in het park zijn ondertussen aangeplant met eik of beuk en soms gedeeltelijk dichtgegroeid.


ID: 133306 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Goorbeek (Herselt)
Langs een pad, in de hoek van een perceel, staat een eik als hoekboom geplant. De (huidige) hoekboom, een zomereik met een stamomtrek van bijna 4 m, dateert wellicht uit een latere periode.