Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 131343 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs de Raesbeek

Rasbeekstraat, Torreborrestraat (Herne)
De gemengde houtkant bevindt zich op de oevers van de Raesbeek. Hij werd aangeplant om de oevers van de beek te verstevigen en om de drainage te regelen. De houtkant, met een representatieve groeivorm, is beeldbepalend in de vallei en accentueert de loop van de Raesbeek. De beplantingen, die periodiek worden gekapt, bestaan onder andere uit schietwilg (Salix alba), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gele bindwilg (Salix x rubens), ruwe iep (Ulmus glabra), gladde iep (Ulmus minor), sleedoorn (Prunus spinosa) en zomereik (Quercus robur).


ID: 39758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof te Rasbeek en omgeving

Rasbeekstraat 10 (Herne)
Mooi geheel bestaande uit gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Een opgaande beuk en eik markeren de toegangspoort. Ommuurde moestuin ten westen met aansluitend de voormalige boomgaard.


ID: 131351 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs holle weg bij gemeentegrens

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant is aangeplant op de noordelijke zijde van een holle weg die op de grens ligt van de deelgemeenten Sint-Pieters-Kapelle (Herne) en Marcq (Edingen). Dit is tevens ook de provincie- en gewestgrens. Ook op de zijde van Marcq ligt een houtkant op het talud van de holle weg. In het talud dagzomen er rotsen. Er komen opgaand en knotbomen van zomereik (Quercus robur) in voor. Ook sleedoorn (Prunus spinosa), hakhout van wilg (Salix), opgaande bomen van Canadapopulier (Populus x canadensis), hakhout van gewone hazelaar (Corylus avallana) en veldesdoorn (Acer campestre). Er zijn ook veel stoven van olm,


ID: 131352 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten langs holle weg

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant op talud is aanwezig op beide zijden van een holle weg. Deze weg loopt haaks op de hoogtelijnen van de kouter 'Heizel' richting de vallei van de Mark. Zomereik (Quercus robur) en gewone hazelaar (Corylus avellana) zijn als zware hakhoutstoven aanwezig. Sleedoorn (Prunus spinosa), wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum), wilg (Salix multinervis) en gladde iep (Ulmus minor) komen voor, net als hakhout van gewone es (Fraxinus exelsior), waarvan een zware stoof met een omtrek van 600 centimeter en verschillende oude struiken van rode kornoelje (Cornus sanguinea). In de kruidlaag is hop (Humulus lupulus), kleine maagdenpalm (Vinca minor) en bosrank (Clematis vitalba) aanwezig.


ID: 131116 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Steenweg Asse (Herne)
De houtkant op een talud bevindt zich op de zuidelijke helling van de Scheibeekvallei. De houtkant bestaande onder andere uit gewone es (Fraxinus exelsior), gewone hazelaar (Corylus avellana), zoete kers (Prunus avium) en zomereik (Quercus robur) ligt tussen twee akkerlanden en een grasland.


ID: 131117 | Landschappelijk element

Solitaire knoteik

Steenweg Asse (Herne)
De alleenstaande knotboom staat op de perceelsgrens van een grasland van de Scheibeekvallei en een zuidelijker gelegen akkerland. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van meer dan twee meter. De boom is geknot op 3,5 meter hoogte.


ID: 131222 | Landschappelijk element

Knoteik op perceelsgrens

Steenweg Asse (Herne)
De geknotte zomereik (Quercus robur) staat op de perceelsgrens van twee weiden. De knotboom, met een omtrek van meer dan drie meter, heeft een totale hoogte van achttien meter en een kruindiameter van twintig meter. De knothoogte van 5,5 meter is vrij hoog.


ID: 131201 | Landschappelijk element

Drie knotbomen als perceelsrandbegroeiing

Waardestraat 12 (Herne)
Drie geknotte bomen zijn aangeplant als perceelsrandbegroeiing aan de westzijde van een erf. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van 318 centimeter (gemeten op 1,5 meter hoogte) en knothoogte vier meter. De schietwilg (Salix alba) heeft een omtrek van 380 centimeter en de gewone es (Fraxinus exelsior) een van 327 centimeter met knothoogte 3,5 meter.


ID: 131195 | Landschappelijk element

Gemengde geschoren afsluitingshaag

Warlokkestraat 1A-B (Herne)
De gemengde geschoren haag bevindt zich rond de tuin, moestuin en huisweide van een hoeve. De gemengde zeer oude haag bestaat onder andere uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone es (Fraxinus exelsior), zomereik (Quercus robur) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131182 | Landschappelijk element

Gemengde veekering met sporen van vlechtwerk

Wisch-Wasch (Herne)
De gemengde vlechthaag heeft een scheerhoogte van 1,2 meter. De veekeringshaag bestaat onder andere uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), Euonymus europaeus, kroospruim (Prunus insititia), sleedoorn (Prunus spinosa), zomereik (Quercus robur ) en gladde iep (Ulmus minor). De gaten in de haag zijn dicht gevlochten met stokken en dood hout.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.