Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

872 resultaten


ID: 46404 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Kasteeltje

Pastoor de Katerstraat 3 (Baarle-Hertog)
Achterin gelegen, neo-Vlaamsrenaissancistisch herenhuis, heden hotel, gedateerd Anno 1915 in gevelsteen. Onregelmatig opgebouwd dubbelhuis van twee bouwlagen onder complexe bedaking.


ID: 12372 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Vlimmeren en jongensschool

Kerkstraat 64-66 (Beerse)
Ontmoetingscentrum samengesteld uit de voormalige jongensschool, het voormalig gemeentehuis en een recent gereconstrueerd gebouw.


ID: 303282 | Bouwkundig element

Fabriek Scheppers

Albert Denystraat 2, Blijkveld, Emiel Debusscherstraat, Kapellerond 31 (Beersel)
De gebouwen van de textielfabriek Scheppers domineerden het dorpsleven van Lot vanaf het midden van de 19de eeuw tot het derde kwart van de 20ste eeuw. Nu nog getuigen ze op een beeldbepalende en overtuigende manier van de industriële geschiedenis van het dorp.


ID: 303338 | Bouwkundig element

Burgerhuis

H. Torleylaan 45 (Beersel)
Burgerhuis in sobere neo-Vlaamserenaissance-stijl, opgetrokken in 1914 in opdracht van Emiel Dehaste, koster in de Sint-Jan-de-Doperkerk waarop deze woning uitkijkt.


ID: 10025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gestelhof

Gestelhof 9 (Berlaar)
Rechthoekig omgracht waterkasteel in traditionele, neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl, uit de tweede helft van de 16de eeuw, het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; halfrond neerhof aan westzijde. Omringend park met houten paviljoentjes, tuinbruggen en siervaas. Landschapspark aan oostzijde met aantal smeedijzeren brugjes. Twee toegangsdreven. De dreef naar de Legrellestraat is toegankelijk via een bakstenen steekboogbrug en sierlijk smeed- en gietijzeren hek. Kasteelhoeve Witte hoeve in noordoostelijke hoek van het domein.


ID: 9948 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Berlaar en onderwijzerswoning

Markt 1 (Berlaar)
Gemeentehuis en voormalige onderwijzerswoning, naar ontwerp van L. Blomme van 1880-1882. Woning heden ingelijfd bij het gemeentehuis. Complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


ID: 10010 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 179 (Berlaar)
Alleenstaande en onderkelderde burgerwoning met neo-Vlaamse renaissance-inslag, van circa 1908; voortuintje met ijzeren hek.


ID: 78644 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Uitbergen

Veerstraat 10 (Berlare)
Het gemeentehuis van Uitbergen werd tussen 1925 en 1927 opgetrokken naar ontwerp van Valentin Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het interbellum. Het gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met sierlijsten en onderbouw/speklagen/druiplijsten in zandsteen, telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een natuurleien schilddak.


ID: 17322 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Kallo

Gemeenteplein 1 (Beveren)
Het gemeentehuis van Kallo is een neorenaissance constructie en bestaat uit een baksteenbouw met verwerking van arduin voor plint, vensterkruisen en speklagen; sierankers. Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van een als toren uitgebouwde centrale dakkapel geflankeerd door kleinere dakkapellen in het hoofddak.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.