Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 48713 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Acacialaan (Dendermonde)
Aanvankelijk kleiner oud kerkhof verwijderd van de in 1903-1907 opgerichte parochiekerk Sint-Egidius, in 1935-1936 ten zuidoosten aanzienlijk uitgebreid en van een nieuw poortgebouw voorzien naar ontwerp van bouwkundige Joseph Michaut, zie opschrift gedenkplaat. Twee lage bakstenen dienstgebouwen onder schilddak flankeren de centrale toegang. Oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog,


ID: 207135 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Heldenplein (Dendermonde)
Beeldbepalend oorlogsmonument omgeven door verhoogd plantsoen. Zeer figuratief uitgewerkte bronzen beeldengroep naar ontwerp van Geo Verbanck, een moeder met zoon en dochter voorstellend die een bloemenslinger en krans aan een militair en opgeëiste overhandigen. Plechtige inhuldiging op 27 juli 1924. Op 8 mei 1949 opnieuw ingehuldigd naar aanleiding van de bijzetting van de namen van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 48647 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Ouburg (Dendermonde)
Herdenkingsmonument oorlogsslachtoffers Eerste en Tweede Wereldoorlog, gemaakt naar een ontwerp van architect Alfons Singelijn uit Aalst en plechtig ingehuldigd op 11 mei 1952. Een centraal verhoogd cirkelvormig element voorzien van begroeiing omkadert een zwaar gemodelleerd beeld uit blauwe hardsteen van de hand van beeldhouwer Jos De Decker, voorstellende een hurkende soldaat, opgeëiste en een burgerlijk slachtoffer in vorm van moeder met kind.


ID: 48467 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument gesneuvelden

Scheepswerfstraat (Dendermonde)
Het gedenkteken werd in 1920 opgericht voor de Vrijheidsboom. Centrale gedenkplaat, geflankeerd door twee vlakke, vierkante pijlers met kapiteel rustend op basement; bekroond door een hoofdgestel en gebogen fronton met centraal het wapenschild van Baasrode.


ID: 48577 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Steenweg van Grembergen (Dendermonde)
Het Monument van de Weerstand uit 1947 werd gerealiseerd door Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en beeldhouwer Jos De Decker.


ID: 84467 | Bouwkundig element

Betonnen hangbrug Vierfrontenbrug

Brugstraat (Dentergem), Brugstraat (Zulte)
Betonnen hangbrug over de oude bedding van de Leie, die de grens met Zulte en Oost-Vlaanderen vormt. De brug speelt een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Wordt voor het eerst aangelegd in 1912-1913 als ijzeren brug en in 1914 door het Belgische leger en in 1918 door de Duitse troepen opgeblazen.


ID: 84631 | Bouwkundig element

Obelisk voor oorlogsslachtoffers

Wapenplaats (Dentergem)
Obelisk voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen en voor de politieke gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 214009 | Bouwkundig element

Drie bunkers aan de sluis van het Albertkanaal

Havenlaan , Roerdompstraat (Diepenbeek)
Drie resterende gevechtsbunkers op de rechteroever van het Albertkanaal in Diepenbeek om de sluis te verdedigen.


ID: 61104 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Weerstandsplein (Diest)
Beeldhouwer Mark Macken wordt in 1945 aangezocht om een Monument aan de Weerstand te ontwerpen in zijn geboortestad Diest, als eerbetoon aan negen gevallen leden van het Geheim Leger Schuiloord Jachttijger.


ID: 78348 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Canadaplein (Diksmuide)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Gedenkteken in blauwe hardsteen op rechthoekig podium. Centrale graftombe onder witgeschilderde schilddakvormige dekplaat met zwart kruis, geflankeerd door twee sokkels met witgeschilderde liggende leeuwen met opengesperde muilen.