Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 24834 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


ID: 26962 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Grotesteenweg-Noord 9 (Gent)
Behouden achterin gelegen boerenhuisje met omhaagde voortuin; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), daterend uit tweede helft 18de eeuw.


ID: 20460 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Hoogstraat 33-37 (Gent)
Ruim hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1898, volgens de gevelsteen in de plint onder leiding van P. Eeckhout in 1966. Voorgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een overkragende bovenbouw. Zijgevel van acht traveeën met gelijkaardige overkraging en rechts een trapgevel van drie traveeën. Op hoekpenant zandstenen nis met een in 1987 gereconstrueerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld door beeldhouwer Gerard Thienpont.


ID: 26546 | Bouwkundig element

Verenigingsgebouw katholieke werkmanskring

Kleine Kerkstraat 4 (Gent)
Lang, rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en twaalf traveeën, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, pannen), naar verluidt daterend van 1875.


ID: 26873 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoningen in neotraditionele stijl

Kortrijksesteenweg 1082, 1088-1090 (Gent)
Achterin gelegen neotraditionele huizen, daterend uit tweede helft 19de eeuw en oorspronkelijk gebouwd als woonhuizen en ateliers van de kunstenaars Eduard Bourdon, goudsmid (nummer 1082) en Adrianus Bressers, kunstschilder (nummers 1088-1090 en het reeds gesloopte pand ernaast), belangrijke vertegenwoordigers van de neogotiek te Gent.


ID: 20778 | Bouwkundig element

Hotel Legrand

Nederkouter 28, 26A (Gent)
Ruim Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens bouwaanvraag daterend van 1784. Bepleisterde voorgevel van negen traveeën met enkelhuisopstand, horizontaal geaccentueerd door de duidelijk afgelijnde registers en het klassiek entablement. Tuinpaviljoentje aan de kaai van de Leie. Gebouwtje op achthoekig grondplan met bepleisterde geveltjes in Lodewijk XVI-stijl vermoedelijk daterend van 1785.


ID: 25391 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hotel Vanden Meersche met binnenplaats en tuin

Nederpolder 1 (Gent)
Het Hotel Vanden Meersche klimt op tot de huizen de Groten en Clenen Pelicaen, die circa 1547 werden herbouwd tot een patriciërswoning, waarvan nog enkele vleugels resteren. In de 18de eeuw onder Jean-Baptiste Ignace Vanden Meersche omgevormd tot een typisch, grootschalig herenhuis met straat- en tuinvleugels rondom een binnentuin en koer.


ID: 26888 | Bouwkundig element

Complex van twee woningen en een werkhuis

Putkapelstraat 8-12 (Gent)
Complex van twee woningen en een werkhuis in neotraditionele stijl, daterend van 1863-64 en voorheen het woonhuis met werkplaats van beeldhouwer Leopold Blanchaert en later kunstschilder Adrianus Bressers, belangrijke kunstenaars van de neogotiek te Gent.


ID: 19633 | Bouwkundig element

Sint-Bavo Humaniora

Reep 3-4, 5 (Gent)
Heden ressorteert het enorme complex van de school onder hetzelfde adres. Dit omvat aan de Reep respectievelijk twee 18de-eeuwse herenhuizen, twee trapgevels in traditionele stijl, een eind 18de-eeuwse vleugel en een voormalig fabrieksgebouw uit eerste helft 19de eeuw.