Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1664 resultaten


ID: 214341 | Bouwkundig element

Bunker

Cervanteslaan (De Haan)
Bunker uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 214258 | Bouwkundig element

Duitse telefoonpost

Dorpsstraat (De Haan)
Bovengrondse betonnen militaire post, achter Dorpsstraat 80 gelegen, op 250 meter ten noordwesten van de kerk van Klemskerke.


ID: 54621 | Bouwkundig element

Hoeve Het Essen Busselken

Grotestraat 156 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve "HET ESSEN BUSSELKEN", zie houten bord. Losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf toegankelijk via een lange, onverharde en verder doorlopende landweg.


ID: 216992 | Bouwkundig element

Particuliere bunker

Grotestraat 156 (De Haan)
Ten zuiden van hoeve ligt een betonnen bunker, naar verluidt door de bewoners zelf opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 214558 | Bouwkundig element

Steunpunt Westlich den Haan

Koninklijke Baan (De Haan)
Restanten van het "Steunpunt Westlich den Haan", ten westen van het Zeepreventorium. De twee bewaarde bunkers dienden voor luchtafweergeschut en liggen in een duinengebied.


ID: 308487 | Bouwkundig element

Duitse radarstelling in steunpunt Blücher III

Wenduinesteenweg (De Haan)
Duitse radarstelling uit de Tweede Wereldoorlog met bewaarde militaire infrastructuur, waaronder bunkers, opgericht in het steunpunt Blücher III. Na de oorlog fungeerde de site als communicatiecentrum voor de Belgische Zeemacht, wat leidde tot nieuwe infrastructuur en aanpassingen aan de bestaande.


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 200969 | Bouwkundig element

Veldbatterij

Cabourweg (De Panne)
Toen de Duitsers België in 1940 bezetten, werden de belangrijkste havens al snel verdedigd. De havens kregen dan de naam Stützpunkt (Stp), wat betekent dat de haven een weerstandskern bezat om een mogelijke vijandelijke aanval tegen te gaan.


ID: 215693 | Bouwkundig element

Militaire post voormalige spoorlijn 76

Cappoenstraat (De Panne)
Militaire constructie, wellicht tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken net naast en dus hoogstwaarschijnlijk in functie van de nu verdwenen spoorlijn 76.