Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2635 resultaten


ID: 308578 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk

Pevenage (Brakel)
De knotbomenrij van haagbeuk staat op de perceelsgrens van een grasland met het Trimpontbos, ter hoogte van Pevenage. De perceelsrandbeplanting is reeds op de Ferrariskaart (1771-1778) gekarteerd.


ID: 308561 | Landschappelijk element

Knotbomenrij

Pullem (Brakel)
Langs de weg Pullem staat een rij knotbomen met 2 knoteiken en 3 knothaagbeuken.


ID: 305372 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande linden

Rosbos 2 (Brakel)
Aan de zuidzijde van de oprijlaan naar de hoeve staan 25 opgaande bomen. Deze bomenrij bestaat in hoofdzaak uit zomerlinden, de eerste in de rij is een Hollandse linde en er is ook ingeboet met één plataan en één paardenkastanje.


ID: 301027 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Rovorst (Brakel)
Vier lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 73869 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Sint-Pieter-in-de-Banden met tuin

Serpentestraat 10 (Brakel)
Voormalige pastorie van Sint-Pieter-in-de-Banden in 1909 tot dekenij verheven. In 1857-1859 in L-vorm opgetrokken ter vervanging van de meer noordoost-gesitueerde vervallen oude pastorie van één bouwlaag. Dubbelhuis met ommuurde kleine voortuin en ruime, volledig ommuurde achterliggende tuin met twee oude beuken. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 130784 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populieren

St. Apolloniastraat, Terwalle (Brakel)
De knotbomenrij met onder meer vijf zwarte populieren te Elst is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen.


ID: 74020 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

St.-Martensstraat 6 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden. Laatromaanse toren als oudste deel van de huidige kerk gewoonlijk gedateerd in de 13de eeuw. Gegevens over welomschreven bouwwerken zijn pas vanaf de 16de eeuw voorhanden. Wellicht onderging de kerk in de gotische periode herhaaldelijk wijzigingen. Niettegenstaande het schip veel jonger is dan de massieve westtoren sluiten hun massa's op zeer aanvaardbare wijze bij elkaar aan.


ID: 133421 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en knotwilgenrij

Steneplein 34 (Brakel)
De kaphaag met gekandelaarde haagbeuken bevindt zich aan de zijde van een verruigd geriefhoutbosje. De knotwilgenrij bevindt zich aan de andere zijde van de gracht, bij het weiland.


ID: 133186 | Landschappelijk element

Solitaire taxus

Terbeken (Brakel)
De taxus op stam heeft een compacte kruin. De boom staat om een driehoekig en klein kadastraal perceel, op het kruispunt van enkele onverharde wegen. Reeds op de Kabinetskaart de Ferraris was op deze plaats een boom te zien. Op de kaart van Vandermaelen staat op deze locatie geen boom meer ingetekend maar wel een kapel. Mogelijk hoorde deze boom bij een kapel of was het een kapelboom.


ID: 133460 | Landschappelijk element

Knotbomenrij

Termergelstraat (Brakel)
De knotbomenrij van schietwilg bevindt zich op de perceelsgrens tussen wei- en akkerland.