Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1852 resultaten


ID: 132533 | Landschappelijk element

Gemengde dreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
In het verlengde van de Kasteelstraat ligt een dreef van witte paardenkastanje die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde. In de dreef werd een verjongingsaanplant uitgevoerd met zomereik. De kasteeldreef vormt de rechtstreekse verbinding tussen het kasteel en de dorpskern en geeft uit op de parochiekerk.


ID: 132534 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
Aansluitend op een gemengde dreef werd een dreef van opgaande beuk aangeplant die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde. Ter hoogte van het kasteel sluiten hier een eikendreef en een tweede parallelle dreef op aan.


ID: 132539 | Landschappelijk element

Tamme kastanjedreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
De tuinaanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde bestaat uit drie onverharde dreven die vanaf het kasteel in oostelijke, zuidelijke en westelijke richting leiden. De westelijke dreef bestaat uit opgaande tamme kastanjes en eindigt bij een groepje van drie sequoia's.


ID: 132540 | Landschappelijk element

Dreef van zomereik bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
Het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde wordt gekenmerkt door meerdere dreven die van bij het kasteel in verschillende richtingen leiden. Een onverharde dreef van opgaande zomereik doorsnijdt de natte gronden langs de Oude Schelde die grotendeels beplant zijn met Canadapopulier.


ID: 1901 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat 35 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, gelegen in het noordoosten van het grafelijk domein langs de Oude Schelde. De kasteelgronden omvatten vooral bossen en weilanden.


ID: 1996 | Bouwkundig element

Paviljoen De Notelaer

Notelaerdreef 8 (Bornem)
Paviljoen of belvedère met herberg en woning voor de schippersfamilie op de beneden- en tussenverdieping. Gelegen tegen de Scheldedijk en opgetrokken in 1791-1794 naar ontwerp van de Franse hofarchitect Ch. De Wailly.


ID: 133012 | Landschappelijk element

Eikendreef

Schoonaardestraat (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande eiken. Het tweede deel bestaat uit lindebomen. De bomen zijn met een plantafstand van ca. 9 m aangeplant en zijn voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 133013 | Landschappelijk element

Lindendreef

Schoonaardestraat (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande linden. Het eerste deel bestaat uit eikenbomen. De bomen zijn met een ruime plantafstand aangeplant en de jonge bomen worden voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 2002 | Bouwkundig element

Kasteel d'Ursel

Wolfgang d'Urselstraat 7 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, met in 1981 heraangelegde, omringende Franse tuinen en parkbos ten noorden.


ID: 307722 | Landschappelijk element

Bevekomsestraat

Bevekomsestraat (Boutersem)
De Bevekomsestraat vertrekt in het centrum van Honsem om vervolgens tussen uitgestrekte akkers te lopen richting de grens met Waals-Brabant. Voorbij de hoeves wordt de weg een kasseiweg in Tiense kwartsiet die recent werd heraangelegd tussen parallelle betonboorden. Ter hoogte van het kruispunt met de deels gekasseide Overhemstraat snijdt de weg zich dieper in op het plateau en krijgt het karakter van een holle weg. De weg werd vermoedelijk gekasseid in de eerste helft van de 20ste eeuw waarbij er voorrang gegeven werd aan het kruispunt met de Overhemstraat dat erosiegevoelig was omwille van de holle weg.