Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

394 resultaten


ID: 14811 | Bouwkundig element

Steenbakkerij De Herleving

Reepstraat 208, 211 (Sint-Gillis-Waas)
Voormalige steenbakkerij "De Herleving", circa 1919 ontstaan door samensmelting van twee kleine bedrijven, namelijk dit van Piet Ivens en dit van mevrouw Van de Vijver, door de heer H. Van der Peyl onder de naam "Sint-Jozef". Circa 1925 verandert de naam in "Briqueterie De Herleving".


ID: 9533 | Bouwkundig element

Lakenweverij Saey

Fabrieksstraat 19 (Sint-Lievens-Houtem)
Ontstaan in 1911-1913, met uitbreidingen in 1921 en tijdens de tweede wereldoorlog. Uit de beginperiode dateert nog het grotendeels ingebouwde ketelhuis, met een door middel van ijzeren banden versterkte ronde fabrieksschouw.


ID: 9529 | Bouwkundig element

Brouwerij De Landsheer

Marktplein 15-21, 17A, 17C, 15A (Sint-Lievens-Houtem)
De brouwerij bestaat uit herhaaldelijk verbouwde bakstenen constructies van één of anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, geschikt rondom een binnenkoer; in het zuiden, de lokalen van een vroeger limonadefabriekje.


ID: 9587 | Bouwkundig element

Brouwerij Rubbens

Steenbergstraat 17, 17/5 (Sint-Lievens-Houtem)
Brouwerij Rubbens, een brouwerij met bijbehorende brouwerswoning en aanhorigheden, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw en werd gedurende ongeveer een eeuw door dezelfde brouwersfamilie werd uitgebaat. De opmerkelijke vleugel met paardenstallen en duiventoren kwam tot stand bij de latere uitbreiding en aanpassing van de brouwerij in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 14921 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Scheerders van Kerchove's Verenigde Fabrieken N.V.

Aerschotstraat 114 (Sint-Niklaas)
Uitgestrekt complex als binnenblok tussen Aerschot-, Dal-, Hazewind- en Lange Halsbeekstraat en de spoorweg Antwerpen-Gent. Van de oorspronkelijke stoomsteenbakkerij rest enkel de schoorsteenvoet van de oostwest-gerichte, vernieuwde Hoffmannoven. Fabriek voor asbestcement, in 1921-23 gebouwd naar ontwerp van architect August D'Hooge, in Amsterdams geïnspireerde art-decogetinte baksteenarchitectuur.


ID: 15369 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij St Huybrecht

Dries 34 (Sint-Niklaas)
Voormalige brouwerij met aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met driehoekig fronton boven de drie middelste traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Hoofdgebouw van brouwerij en eest, volgens muurankers van 1904. Hoge cilindrische bakstenen schoorsteen.


ID: 15297 | Bouwkundig element

Mouterij Van Geeteruyen-Rogman

Kerkstraat 14 (Sint-Niklaas)
Voormalige mouterij "Van Geeteruyen-Rogman", in 1885 opgericht door de familie Rogman. Vrij groot onderkelderd bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak aan straatkant. Tegen de achtergevels, nieuwe mouteest van 1931. Links naast het hoofdgebouw, aan de straat gelegen bakstenen torengebouw onder plat dak, van 1937.


ID: 15077 | Bouwkundig element

Textielfabriek A. Cockelbergh S.A. Bonneterie N.V.

Lodewijk De Meesterstraat 30 (Sint-Niklaas)
Aan de straat gelegen woonhuis en achterliggende fabriek en klein park met vijver. In 1877 opgericht als brouwerij door J.B. Van Hecke, later voortgezet door De Sutter-Blankaert en na 1914 omgevormd tot breigoedfabriek door A. Cockelbergh.


ID: 15156 | Bouwkundig element

Weverij

Regentieplein 19-39 (Sint-Niklaas)
Gebouw aansluitend bij de Rijksnormaalschool, met lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met bekronend driehoekig fronton boven de middentravee.


ID: 15412 | Bouwkundig element

Mouterij Claus

Sinaaidorp 100-102 (Sint-Niklaas)
Bakstenen gebouwen in U-vorm gegroepeerd rond een binnenkoer. Zware industriële verankering. Aan de straat gelegen onderkelderde silogebouwen, met twee puntgevels van drie bouwlagen en telkens twee traveeën onder evenwijdige zadeldaken.