2019 resultaten
ID: 54362 | Bouwkundig element
Hendrik Consciencelaan (Bredene)
Parochiekerk van Bredene-Duinen, toegewijd aan Sint-Theresia, opgericht vanaf 1939 ten noorden van de voormalige noodkerk Cruysduyne, en ingewijd in 1947. Georiënteerde parochiekerk naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn. Sobere, vrij gesloten constructie met reminiscenties naar de romaanse en vroeg-gotische architectuur, uitgevoerd in een betonskelet met natuurstenen bekleding.
ID: 54405 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Bredene)
Georiënteerd, neogotisch bedehuis aan het oostelijk uiteinde van de dorpskom; omringend kerkhof afgezoomd door muur en kastanjebomen; bakstenen hekpijlers, waarvan deze ten zuidwesten nog uit de 19de eeuw dateren. Driebeukig schip van vijf traveeën. Tegen de zuidgevel, calvarie onder houten luifel, geplaatst in 1886. Roepsteen, geplaatst (vermoedelijk herplaatst) door de heemkundige kring Ter Cuere.
ID: 54433 | Bouwkundig element
Michel Vanden Wegheplein (Bredene)
Georiënteerde zaalkerk naar ontwerp van architect J. Lantsoght (Brugge) van 1953.
ID: 70868 | Bouwkundig element
't Hasseltkiezel (Bree)
Parochiekerk, gebouwd in 1933. Zaalkerk onder zadeldak. Vierkante toren onder tentdak, links van de voorgevel. Koor van één rechte travee met vlakke sluiting.
ID: 71027 | Bouwkundig element
Barrierstraat 6 (Bree)
Laatgotische, tweebeukige kerk uit het begin van de 16de eeuw, met romaanse westelijke toren uit de 12de eeuw, waarvan de vroegromaanse onderbouw in visgraatverband dateert uit de 10de-11de eeuw.
ID: 71049 | Bouwkundig element
Dorpstraat 10 (Bree)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met voorstaande westelijke toren, en een koor van twee rechte traveeën met vijfzijdige sluiting en sacristie tegen de westelijke, rechte koortravee aan de zuidelijke zijde.
ID: 70821 | Bouwkundig element
Gruitroderkiezel 206 (Bree)
Kerk van het gehucht Vostert of Vostaard, waartoe het zuidelijke gedeelte van de Gruitroderkiezel behoort. De kerk werd gebouw in 1964-65, naar ontwerp van architect A. Vaes. Rechthoekige zaalkerk onder zadeldak, met voorgevel en achtergevel van baksteen, zijgevels van glas en beton.
ID: 70822 | Bouwkundig element
Hoogstraat (Bree)
De Sint-Michielskerk behoorde aan het Sint-Bartholomeuskapittel van Luik, dat begever en tiendheffer was. De oorspronkelijke kerk werd waarschijnlijk gesticht door de graven van Loon. Deze kerk kwam in het bezit van gravin Ermengardis, en behoorde bij haar schenking aan het kapittel.
ID: 88644 | Bouwkundig element
Itterplein 1 (Bree)
De kerk was een quarta capella met patronaat en grootste gedeelte van de tienden in handen van de abdij van Averbode; een klein gedeelte van de tienden was verdeeld over zeven particuliere tiendheffers en de abdij van Herkenrode.
ID: 70786 | Bouwkundig element
Kerkstraat 10 (Bree)
Basilicale kerk met vroegromaanse en romaanse toren uit eind 10de-begin 11de eeuw, bovenbouw uit de 12de eeuw en laatgotisch schip en koor uit de 15de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën, een voorstaande westelijke toren en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting.