329 resultaten
ID: 209730 | Bouwkundig element
Ossebilkstraat (Zedelgem)
Achterin gelegen aan de rand van een bos horend bij het kasteel zogenaamd "Litterveld". Piramidevormig uitgewerkte constructie opgetrokken in ruwe cementblokken met ervoor een metalen kaarsenhouder.
ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.
ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.
ID: 308102 | Bouwkundig element
Oude Moorsledestraat 12 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van vóór 1928. Gaaf bewaarde kleine hoeve van het langgestrekte type met aansluitende Lourdeskapel, opgetrokken in regionalistische baksteenarchitectuur. In de langgestrekte hoeve zijn van west naar oost de boerenwoning, paardenstal, koeienstal, varkensstal, schuur en een andere stal ondergebracht.
ID: 208919 | Bouwkundig element
Grotstraat (Zottegem)
August De Rouck liet achteraan de kerk het klooster bouwen, dat in 1875 door de zusters van Sint-Franciscus werd betrokken. Van het klooster maakt ook een Lourdesgrot deel uit. De grot is een mooi voorbeeld van zogenaamde cementrustiek zoals die werd toegepast aan bedevaartplaatsen.
ID: 134240 | Landschappelijk element
Grote Steenweg 77 (Zoutleeuw)
Restant (34 are) van een rond 1910 aangelegde tuin achter een landhuis, oorspronkelijk 61 are, gehalveerd naar aanleiding van de rechttrekking van een steenweg in 1950, toen het huis werd afgebroken en vervangen door de huidige villa.
ID: 58027 | Bouwkundig element
Doelhofstraat (Zuienkerke)
Grote Mariagrot bij de westelijke inkom van de dorpskern uitgevoerd door aannemer Ch. Bekkers uit Brugge in 1927. Grote constructie, afgewerkt met breuksteen als rotsimitatie. Voor de grote grot bevindt zich een geplaveide ruimte waarop houten bankjes zijn opgesteld. Het perceel is afgescheiden van de straat door een ijzeren hekken.
ID: 302142 | Bouwkundig element
Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De historische dorpskern van Houtave bevindt zich ten zuiden van de Oosternieuwweg Zuid. Centraal ligt de Sint-Bavo en Machutuskerk met omringend, omhaagd kerkhof. De kerk wordt omgeven door de Pastoriestraat, ten oosten, noorden en westen en de Kerkhofstraat ten zuiden.
ID: 57936 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat (Zuienkerke)
Half vrijstaande Mariagrot van circa 1850, in beschermd dorpsgezicht. Onregelmatig gevormde grot afgewerkt in breuksteen als rotsimitatie met korfboogvormige nis met zitbank en nis met Mariabeeld. Tweede beeldnis aan straatzijde.
ID: 216294 | Bouwkundig element
Kasteelstraat (Zulte)
Bedevaartsoord uit imitatierots in cementmortel met een trapeziumvormige opbouw, ingewijd in 1876, gesitueerd op een driehoekig pleintje omsloten door bomen en betonnen paaltjes.